Kolinda o arbitraži: Mi ovo ne prihvaćamo, ta odluka će ući u anale

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović je danas otvorila summit Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) te je nakon otvorenja prokomentirala i jučerašnju arbitražnu presudu, prenosi N1 televizija.

Predsjednica je u Dubrovniku prokomentirala i odluku Arbitražnog suda prema kojoj je Slovenija dobila većinu Piranskog zaljeva.

"Mi ove rezultate ne prihvaćamo"

"Moj stav ostaje nepromijenjen, proces arbitraže je bio nepovratno kompromitiran, u njega smo ušli u dobroj mjeri, ali nedopustivo je ponašanje slovenskog predstavnika ali i ponašanje predsjednika Arbitražnog suda. To će ući u negativne anale arbitražnih postupaka. Mi ove rezultate ne prihvaćamo, nadam se da neće biti nikakvih unilateralnih akata od strane Slovenije", poručila je i dodala kako o tome još nije porazgovarala sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, koji je također došao na summit u Dubrovniku.

Dodala je i kako se nada da neće doći do incidenata te kako bi prihvaćanje ove presude utjecalo na ostale granične sporove.

"Kada bi prihvatili ove rezultate, onda bi svakako imalo reperkusije, ali ja vjerujem da ovako neće. Nadam se da ovim nećemo narušiti odnose dviju država, ali ne zavaravam se da nekoliko sljedećih mjeseci neće biti teško. Nadam se da neće biti incidenata", poručila je i dodala kako se nada da neće doći do unilateralnih poteza.

Razgovarala je s Vučićem

Osim toga, potvrdila je i da je razgovarala sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Izjavila je kako joj je Vučić potvrdio da će  biti obnovljena rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, u koju će biti uloženo oko 500 tisuća eura te kako će hrvatski logoraši moći ići u Stajićevo položiti vijence.

"Nastavit ćemo razgovore temeljem Subotičke deklaracije", zaključila je.

Pročitajte više