Predsjednica Tajvana ponovno izabrana

Foto: EPA

TAJVANSKA predsjednica Tsai Ing-wen obećala je ojačati veze sa Sjedinjenim Državama i Japanom prilikom posjeta predstavnika dviju država, dan nakon njezina reizbora na osnovi antikineske platforme.

Tsai je osvojila 57,1 posto glasova te dobila drugi i posljednji četverogodišnji mandat za svoju Demokratsku naprednu stranku (DPP).

Tajvanska čelnica sastala se s Brentom Christensenom, ravnateljem Američkog instituta u Tajvanu (AIZ), de facto američke ambasade u Taipeiju, prema izjavi predsjedničkog ureda.

Obećala jačati bilateralne odnose

Rekla je da demokracija i sloboda stvaraju temelje za dugotrajno partnerstvo sa SAD-om te da će Tajvan čuvati partnerstvo s SAD-om u pitanjima koja uključuju regionalnu sigurnost i gospodarstvo.

Christensen je rekao da će SAD nastaviti slijediti zajedničke interese u sektorima trgovine, tehnologije, demokracije i drugim područjima, navodi se u izjavi.

Tsai se također sastala s Mitsuom Ohashijem, predsjedateljem Saveza za razmjenu Japana i Tajvana, koji se smatra de facto japanskom ambasadom u Tajvanu.

Obećala je dalje jačati bilateralne odnose s Japanom u gospodarstvu, kulturi i sportu te navela kao primjer Tokio 2020.

Tajvan ima vlastitu vladu od 1949. godine.

Peking smatra Tajvan, koji ima samoupravu, dijelom svojeg teritorija. 

Kina tvrdi da joj Tajvan pripada

Službeni Peking je u nedjelju poručio da Kina neće promijeniti svoje stajalište da joj Tajvan pripada, nakon što je ponovno izabrana predsjednica Tsai Ing-wen rekla da se neće pokoriti kineskim prijetnjama, a državni mediji upozorili da srlja u katastrofu.

Za vrijeme izborne kampanje dominirali su kineski napori da demokratski otok pridobije na prihvaćanje kineske vlasti pod modelom "jedna zemlja, dva sustava", kao i protuvladini prosvjedi u Hong Kongu pod kineskom upravom.

"Bez obzira na to kakve promjene su u unutarnjoj situaciji u Tajvanu, temeljna činjenica da postoji samo jedna Kina na svijetu te da je Tajvan dio Kine neće se promijeniti", objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi.

Tsai je čvrsto odbila model "jedna zemlja, dva sustava" te je na temelju toga osvojila je još jedan mandat, a njezina Demokratska napredna stranka (DPP) osigurala većinu u parlamentu.

"Tajvanski narod još jednom je iskoristio izbore da pokaže svijetu vrijednost demokracije", rekla je Tsai u nedjelju tijekom susreta s američkim predstavnikom Christensenom.
 

Pročitajte više