Predsjednici Egipta i Irana razgovarali o Gazi

Foto: EPA

Predsjednici Egipta i Irana razgovarali su o nedavnim događajima u Gazi i izgledima za obnovu diplomatskih veza između dviju zemalja u, kako je iranska državna televizija rekla, njihovu prvom telefonskom razgovoru.

Televizija je objavila da je iranski predsjednik Ebrahim Raisi nazvao svojeg egipatskog kolegu Abdela Fattaha Al-Sisija. Njih dvojica susrela su se u studenom prvi put na marginama Zajedničkog arapsko-islamskog izvanrednog samita u Rijadu.

"Raisi je rekao da je Iran spreman pružiti sve svoje kapacitete kako bi zaustavio genocid cionističkog režima i poslao pomoć Palestincima", objavila je iranska državna TV, dodajući da je to prvi put da su dvojica predsjednika razgovarala telefonom.

Egipat i Iran nisu se slagali posljednjih desetljeća, premda su dvije zemlje održavale neke diplomatske kontakte. Njihov poziv uslijedio je nakon drugih poteza zemalja u regiji protiv napetosti na istoku posljednjih mjeseci.

Sunitski arapski saveznici Egipta, Saudijska Arabija i šijitski Iran obnovili su diplomatske veze ranije ove godine, a Kairo je popravio odnose s Katarom i ponovno uspostavio veze s Turskom.

Pročitajte više