Predsjednički izbori u Iranu 13. svibnja

PREDSJEDNIČKI izbori u Iranu održat će se 13. svibnja sljedeće godine, objavili su lokalni mediji pozivajući se na ministarstvo unutrašnjih poslova.

Tim će izborima završiti razdoblje reformističkog predsjednika Mohamada Hatamija jer mu ustav ne dozvoljava i treći predsjednički mandat. Analitičari tvrde da se radi o ključnim izborima za reformistički pokret koji se pod predsjednikom Hatamijem osam godina bori za promicanje pravde, društvenih i političkih sloboda te reformu planske privrede.

Objavivši datum izbora, glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova Džahanbahš Handžani je objasnio da datum mora potvrditi Vijeće čuvara ustava, vrlo konzervativno tijelo i iranska inačica gornjeg doma parlamenta. Vijeće čuvara može poništiti odluke i rezolucije donjeg doma parlamenta - Medžlisa.

Nekoliko političkih stranaka podržava politički povratak bivšeg predsjednika Akbara Hašemija Rafsandžanija. No, moćni klerik, koji jednom nogom stoji u reformističkom a drugom u tvrdolinijaškom krugu, tek treba obznaniti svoju kandidaturu. Rafsandžani, (70), obavljao je predsjedničku dužnost od 1989. do 1997. godine.

Kao ostali mogući kandidati navode se bivši direktor državne televizije Ali Laridžani, Hasan Rouhani (63), tajnik Vrhovnog nacionalnog savjeta sigurnosti i trenutni pregovarač s EU oko nuklearnog programa, te bivši ministar vanjskih poslova Ali Akbar Velajati. Obojica su bliski iranskom vrhovnom duhovnom vođi, ajatolahu Aliju Hameneiju.

Pročitajte više