Predsjednički izbori u Rusiji zakazani za 2. ožujak

VIJEĆE Federacije, gornji dom ruske Federalne skupštine, donio je odluku da se predsjednički izbori na kojima će se izabrati nasljednik Vladimira Putina održe 2. ožujka sljedeće godine.

Time je službeno započela kampanja, odnosno počeli teći zakonski rokovi za registraciju kandidata. Vladimir Putin, koji uživa enormnu popularnost, i koji bi na tim izborima bio glatko izabran, ne može se natjecati jer ruski Ustav ne predviđa više od dva uzastopna mandata.

S druge strane svi vjeruju da će Putin i nakon izbora novog predsjednika ostati siva eminencija Kremlja. Na mjesto njegovog nasljednika će biti izabran jedino kandidat kojeg on osobno i nedvosmisleno bude podržao. O imenu te osobe se dosta špekuliralo posljednjih mjeseci, a kao najizgledniji kandidati su se spominjali zamjenici premijera Sergej Ivanov i Dmitrij Medvjedev kao i novopostavljeni premijer Viktor Zubkov.

Odgovor na to pitanje će, pak, brzo saznati s obzirom da ruski zakoni predviđaju da se predsjednički kandidati moraju prijaviti najkasnije 25 dana od službenog određivanja datuma izbora.

Danas je u Rusiji započeo i posljednji tjedan predizborne kampanje pred parlamentarne izbore 2. prosinca. Na njima se očekuje više nego uvjerljiva pobjeda pro-putinovske stranke Ujedinjena Rusija, a šanse za ulaz, odnos prijelaz izbornog praga od 7 % glasova, u Državnu dumu imaju jedino Komunistička partija Ruske Federacije, desničarska Liberalno-demokratska partija Vladimira Žirinovskog te umirovljenička pro-putinovska stranka Pravedna Rusija.

D.A.

Pročitajte više