Predsjednički kandidat HPS-a Tomislav Petrak zauzima se za jak predsjednički sustav

PREDSJEDNIČKI kandidat Hrvatske pučke stranke (HPS) Tomislav Petrak predstavio je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu svoj predizborni program, rekavši da će se on i njegova stranka zauzimati za uvođenje jakoga predsjedničkog sustava u Hrvatskoj.

Petrak je istaknuo da se zauzima za jak predsjednički sustav poput onoga u SAD-u, Rusiji ili Francuskoj, gdje predsjednici republike imaju široke ovlasti. Stoga se on i njegova stranka zalažu za promjenu Ustava i ponovno uvođenje Županijskog doma Hrvatskog sabora.

Petrak smatra kako je najbitnije da predsjednik države ima stvarnu vlast, ali i odgovornost za stanje u državi. Kao primjer nedostatka odgovornosti naveo je nedavno smjenjivanje šefa Protuobavještajne agencije (POA) Joška Podbevšeka, istaknuvši da sadašnji predsjednik Stjepan Mesić nije odgovarao za svoj loš odabir ravnatelja POA-e.

Ako bude izabran za predsjednika, Petrak je najavio da će iskoristiti svoje ustavne ovlasti te sudjelovati u radu Vlade i Hrvatskog sabora. Rekao je da u tom slučaju neće istupiti iz HPS-a, čiji je potpredsjednik, nego će zajedno sa strankom raditi na ustavnim reformama za koje se zauzima.

"Sadašnji sustav očito ne funkcionira i, prema našim anketama, 61 posto građana želi taj sustav promijeniti", rekao je.

Petrak se protivi, kako je rekao, medijskoj praksi favoriziranje dvoje kandidata, Jadranke Kosor i Stjepana Mesića. Ocijenio je kako druge kandidate mediji ignoriraju ili podcjenjuju.

Pročitajte više