Predsjednik Haitija: Za uklanjanje ruševina trebat će tri godine



TREBAT će proći tri godine da bi se uklonile ruševine nastale kao posljedica stravičnog potresa koji je u siječnju pogodio Haiti, rekao je u rijetkom intervjuu za Associated Press predsjednik te zemlje Rene Preval, i priznao da se i dalje boji spavati u betonskim građevinama.

Haitiju predstoji dugi proces rekonstrukcije, što znači da će u glavnom gradu te zemlje živjeti puno manje ljudi. "Trebat će 1.000 dana u kojima će 1.000 kamiona micati ruševine, tako da govorimo o tri godine. A dok ne očistimo ruševine, ne možemo se baciti na rekonstrukciju", rekao je.

Dodao je kako je vlada uništila neke zgrade u Port-au-Princeu koje se žurno ponovno izgradilo, ali i kako će sposobnost vlade da regulira rekonstrukciju biti ograničena dok se ne nađu alternativni planovi smještanja žrtava potresa.

Priznao korupciju

Priznao je i kako je "moguće da je bilo nepravilnosti", odnosno korupcije koja sprečava brži oporavak, ali je istaknuo i da "vlada nije direktni upravitelj većine humanitarnih napora u zemlji", te dodao da se daljnja pitanja o problemima s distribucijom pomoći postave humanitarnim organizacijama.

Ključni problem u ovom trenutku je korupcija u Port-au-Princeu. Strane organizacije trude se smjestiti dio posla distribucije pomoći u glavni grad, ali načelnici gradskih četvrti navodno su u velikom broju slučajeva tu hranu zadržali za sebe.

Preval nije davao puno izjava od 12. siječnja, kad je potres magnitude sedam stupnjeva po Richteru uništio veći dio glavnog i nekoliko drugih gradova. U potresu je uništena i predsjednička palača, kao i Prevalova privatna rezidencija, pa je predsjednik nekoliko tjedana spavao u šatoru.

Stravične vjerojatnosti

Trenutno boravi kod prijatelja, dok se ne bude izgradila "lagana struktura otporna na potrese" koja će zamijeniti njegov dom. "Kao i vi, nervozan sam oko spavanja pod cementom", rekao je.

Od 12. siječnja je Port-au-Prince pogodilo najmanje 54 druga podrhtavanja tla, u kojima se srušilo još zgrada, i to brže nego što graditeljske ekipe mogu očistiti stare ruševine. Jučer je u urušavanju škole umrlo troje djece.

Seizmolozi kažu kako su vrlo izgledna nova podrhtavanja, a moguće je čak da glavni grad pogodi još jedan veliki potres. UN-ovi inspektori su savjetovali ljudima da se klone brojnih zgrada, a američka geološka služba je pred kraj siječnja napravila izračun -  postoji 90 posto vjerojatnosti da će glavni grad pogoditi barem još jedan potres magnitude 5 stupnjeva po Richteru, 15 posto vjerojatnosti za potres magnitude šest stupnjeva i dva posto mogućnosti pojave jednako jakog ili čak i jačeg potresa od onog koji je najsiromašniju zemlju zapadne hemisfere bacio na noge.

Pročitajte više