Predsjednik HSU-a traži sastanak sa Sanaderom zbog PEP-a

NAKON što je Vlada usvojila Predpristupni ekonomski program (PEP) kojim se predviđa ponovna promjena načina usklađivanja mirovina, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan zatražio je hitni sastanak s premijerom Ivom Sanaderom, doznaje se danas iz HSUa.

Takve jednostrane odluke Vlade koje se donose bez konzultacija s koalicijskim partnerom su neprihvatljive, izjavio je Jordan Hini.

U dijelu PEP-a koji se odnosi na mirovinski sustav Vlada najavljuje za iduću godinu promjenu načina usklađivanja mirovina jer usklađivanje prema rastu plaća donekle narušena održivost mirovinskog sustava.

U Vladi stoga drže da treba vratiti staru "švicarsku formulu" ili pronaći novu formulu kako bi sustav bio fiskalno održiv.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Vera Babić rekla je Hini da se predlaže povratak na staru formulu koja znači usklađivanje mirovina prema polovici zbroja rasta plaća i troškova života dva puta godišnje, kako je to bilo do polovice ove godine.

Babić ističe kako ni jedna zemlja u Europskoj uniji mirovine ne usklađuje s rastom nominalnih plaća zbog gospodarskih i makroekonomskih razloga, demografskog kretanja te odnosa zaposlenih i umirovljenika.

"Kritično je kada izdvajanja za mirovinsko osiguranje dosegnu 11 posto BDP-a. U Hrvatskoj su ta izdvajanja sada 14 posto, a za 6-7 godina bila bi 16 posto što bi bilo nemoguće financirati", kaže Vera Babić.

Vlada je u PEP-u naznačila i daljnji smjer mirovinske reforme koji će "dugoročno ići u smjeru podizanja dobne granice, te eventualnog izjednačavanja dobne granice za ostvarivanje prava na mirovinu za žene i muškarce, s obzirom na produženje životnog vijeka".

Jordan pak kaže da su zatečeni takvim Vladinim stajalištima o mirovinskim pitanjima jer su suprotna sporazumu HDZ-a i HSU-a da će na zakonskim prijedlozima koja se tiču umirovljenika raditi zajedničko povjerenstvo predstavnika Vlade i umirovljenika.

Pročitajte više