Predsjednik Hvidre Josip Đakić: Ne bih htio biti u koži onog tko je objavio registar

"ONAJ tko je objavio registar branitelja, učinio je protuzakonito djelo. Ogriješio se o tri zakona, odredbu o tajnosti podataka, kao i Ustav. Nadam se da će se na tog čovjeka ili osobe primijeniti zakon", rekao je predsjednik Hvidre Josip Đakić za Index, dodajući kako on osobno nije vidio registar te ne može reći je li riječ o autentičnom dokumentu.

Kako je Đakić pojasnio, zakon i Ustav brane objavu registra branitelja, a oni koji budu mijenjali te zakone, morat će staviti branitelje u ravnopravan položaj s ostalima.

"Zašto samo branitelje? Zašto se ne objavi lista svih onih koji dobivaju novac iz državnog proračuna po posebnim pravima? Gdje su oni koji dobivaju povlastice NOB-a, gdje je taj popis? Gdje je lista onih koji su bili u KOS-u, oficiri JNA i ostali? Gdje je lista agresora koji žive u Hrvatskoj? Zašto se onda sve to ne objavi?", upitao se Đakić u odgovoru za Index, dodajući kako više od pola branitelja ne koristi povlastice.    

Predsjednik udruge Hrvatski vojni invalidi Domovinskog rata (Hvidra) Grada Zagreba Ivan Pandža Indexu je rekao kako ne zna ništa o registru branitelja koji se večeras pojavio na internetskoj stranici www.registarbranitelja.com te ne zna tko stoji iza tog čina niti kojim povodom je on objavljen.

Željko Sačić: Ovo je rukavica u lice Vladi i MORH-u

Bivši pomoćnik zapovjednika Specijalne policije i haškog optuženika generala Mladena Markača Željko Sačić prokomentirao je objavu registra kao "očitu rukavicu u lice Vladi i MORH-u", no tvrdi kako onaj tko je registar objavio, zacijelo ima "dobru političku pozadinu" zbog koje se ohrabrio i povukao ovakav potez.

"Ovo je očiti prkos i jasan znak protivljenja službenoj politici MORH-a, a osobe koje su to učinile očito se ne boje pravnih posljedica. Nitko se bez političkog zaleđa ovo ne bi usudio napraviti", smatra Sačić i tvrdi kako će ovo postati više političko nego pravno pitanje. Dodao je kako osobno smatra da se proteklih godina trebao naći kompromis oko pitanja objave podataka o popisu branitelja.  

Đuro Dečak: Objava registra na ovakav način je kazneno djelo


Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata general Đuro Dečak Indexu je rekao kako je vrlo neugodno iznenađen objavom registra, jer je to, kako je podsjetio, kazneno djelo za koje onaj tko stoji iza njega mora odgovarati. Dečak podsjeća kako se on osobno nije protivio objavi registra branitelja, jer smatra da branitelji nemaju što skrivati, no tvrdi kako se za objavu moraju steći zakonski uvjeti te da je ovakav način ilegalne objave vrlo nekorektan prema braniteljima.

"Nitko nema pravo manipulirati braniteljima niti njihovim podacima", upozorio je Dečak i dodao kako vjeruje da je izbor onih koji su mogli objaviti registar vrlo sužen te da će se, ukoliko se slučaj bude istraživao, vrlo lako doći do onih koji su odgovorni za taj postupak.

Slavica Hruškar, predsjednica udruge Nezavisni dragovoljci hrvatski, isto tako oštro usuđuje način na koji je registar objavljen. "Ovo je nacionalna sramota i mi ćemo zbog ovoga tražiti odgovornost vrhovnog zapovjednika Hrvatske vojske i predsjednika države Ive Josipovića", kazala je Hruškar za Index, upozorivši kako je ovo samo dokaz da iz MORH-a na sličan način mogu "iscuriti" i bilo koji drugi dokumenti ili vojne tajne koje mogu ugroziti nacionalnu sigurnost. "Ako na ovakav način iz Ministarstva obrane u javnost mogu iscuriti najveće vojne tajne, onda se s pravom pitamo u kakvoj to zemlji živimo", kaže Hruškar.

Slavica Hruškar: Ovo je moglo stići samo iz vrha vlasti

Ona je podsjetila da se i njezina udruga zalagala za objavljivanje registra od samog početka kada je on načinjen, no ne odobrava ovakav način, koji je ocijenila podlim i niskim potezom. "Ovo je jedino moglo izaći iz samog vrha vlasti i zbog toga vrhovni zapovjednik mora odgovoriti na pitanje kako se ovo moglo dogoditi i tko je kriv za objavu", upozorava Hruškar i dodaje kako su se braniteljske udruge večeras dogovorile da namjeravaju poduzeti određene mjere protiv onih koji su registar objavili.

Hruškar je dodala i kako je bila neugodno iznenađena nedavnom izjavom predsjednika Josipovića koji je prilikom nedavnog susreta s predstavnicima braniteljskih udruga, komentirajući mogućnost objave registra, kazao kako "na sreću, njegovo ime neće biti na popisu". "Svaki građanin ove zemlje dužan je odazvati se pozivu i pristupiti obrani države. Ako on to nije učinio, neka objasni zbog čega se nije odazvao pozivu na mobilizaciju. A ako nije bio sposoban za vojnu službu zbog eventualne bolesti, kako je onda sposoban za dužnost predsjednika države i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga?", postavila je pitanje Hruškar.

Pročitajte više