Predsjednik ICTY-ja Meron prijavio SiCG UN-u zbog nesuradnje

PRESJEDNIK Međunarodnoga suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) u Den Haagu prijavio je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda Srbiju i Crnu Goru zbog nesuradnje, objavio je ICTY u utorak.

U Meronovu se priopćenju kaže kako "Srbija i Crna Gora konstantno ne ispunjavaju svoje obveze prema članku 29 Statuta i pravilu 39 Pravilnika o postupku i dokazima".

"Trenutačna suradnja Srbije i Crne Gore gotovo da i ne postoji, a razina suradnje opada nakon izbora u prosincu 2003.", tvrdi Meron na temelju izvješća Tužiteljstva.

"Tužiteljstvo je identificiralo neuspjeh Srbije i Crne Gore da izvede uhićenja na temelju naloga Suda, a taj propust ta zemlja unatoč zahtjevu nije obrazložila", kaže se u priopćenju predsjednika ICTY-ja.

Srbija i Crna Gora ne surađuje s Tužiteljstvom ni "kako bi se dobili iskazi svjedoka i dokumentirani dokazi", kaže se u priopćenju i dodaje kako je riječ o izuzetno teškom kršenju propisa i nepridržavanju odredaba Suda.

Budući da takvi propusti "štete ICTY-ju u izvršavanju strategije završetka (rada Suda) i mogli bi ozbiljno naštetiti Tribunalovoj sposobnosti da ispuni očekivanja", kaže Meron u pismu predsjedniku UN-ova Vijeća sigurnosti i poziva ga da o pismu obavijesti članice Vijeća.

ICTY je već više puta tužio Jugoslaviju, odnosno Srbiju i Crnu Goru zbog nesuradnje, ali nije bilo nikakvih posljedica.

Pročitajte više