Predsjednik Khatami uvjeren u održavanje iranskih izbora

IRANSKI predsjednik Mohammad Khatami izjavio je u utorak kako je uvjeren da će se parlamentarni izbori u Iranu održati 20. veljače, unatoč velikim političkim nesuglasicama oko diskvalificiranja tisuća kandidata.

"Naš zahtjev je održavanje slobodnih i kompetitivnih izbora i vlada će definitivno takve izbore održati", rekao je Khatami novinarima.

On je izrazio uvjerenje da će "takvi izbori biti održani zakazanog datuma".

Zabrana sudjelovanja brojnim kandidatima, koju je izreklo Vijeće čuvara, 12-očlano tijelo svećenika i pravnika, izazvala je u Iranu jednu od najtežih političkih kriza zadnjih godina i zabrinutost u međunarodnim krugovima oko legitimnosti skorih izbora.

Većina kandidata, kojima je izrečena zabrana sudjelovanja u izborima, reformistički su saveznici predsjednika Khatamija.

Reformistički zastupnici u parlamentu, ljuti zbog očigledne nespremnosti Vijeća čuvara da odustane od zabrane izrečene gotovo polovici od 8.200 mogućih kandidata, zaprijetili su podnošenjem ostavke na dužnost.

Reformističke stranke, koje podupiru Khatamijevu vladu, najavile su da bi mogle bojkotirati izbore, a vladini dužnosnici zaprijetili su da neće organizirati izbore ako ne budu uvjereni u to da će oni biti pošteni.

Prema pisanju iranskog tiska, koje prenosi agencija IRNA, Khatami je odbio ponude za podnošenjem ostavki desetaka visokih dužnosnika koji su zaprijetili povlačenjem s dužnosti.

"Naravno da ćemo inzistirati na potrebi održavanja slobodnih i poštenih izbora kao simbola demokracije i osigurati da proces dovede do poštenih rezultata", rekao je Khatami u pismu upućenom dužnosnicima, a čiji je sadržaj prenio tisak.

Predsjednik Khatami, koji je očigledno uložio sve nade u to da će Vijeće čuvara poslušati savjet najjače iranske političke figure, vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija i njegov poziv upućen Vijeću da povuče zabrane kandidatima, rekao je da se nada da će Khamneijevo "vodstvo biti u potpunosti poštovano kako bi se održali slobodni i pošteni izbori".

Pročitajte više