Predsjednik Lula o ratu u Ukrajini: Ako ne stvarate mir, pridonosite ratu

Foto: EPA

BRAZILSKI predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva rekao je u subotu da nije želio "nikome ugoditi" svojim stavovima o ruskoj invaziji Ukrajine pošto su zapadne zemlje kritizirale njegovu izjavu koja daje naslutiti da dio krivnje za rat snosi i Kijev. Govoreći u Lisabonu na početku prvog putovanja u Europu otkad je prisegnuo za predsjednika, Lula je rekao da mu je cilj bio "pronaći način da se Rusija i Ukrajina dovedu za pregovarački stol".

"Želim pronaći treću opciju (za rješavanje sukoba), a to je uspostava mira", rekao je na konferenciji za medije. Prošli tjedan Lula je rekao da bi američki i europski saveznici trebali prestati snabdijevati Ukrajinu oružjem jer time produljuju rat. "Ako ne stvarate mir, pridonosite ratu", rekao je Lula, a Bijela kuća optužila ga je da ponavlja rusku i kinesku propagandu.

Portugal je slao vojnu opremu Ukrajincima

Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa, koji je održao konferenciju za medije uz svog brazilskog gosta, rekao je da su stavovi dviju zemalja o tom pitanju rata različiti. Portugal je jedna od zemalja osnivačica NATO saveza i poslala je vojnu opremu u Ukrajinu. Rebelo de Sousa je rekao da Ukrajina ima pravo braniti se i vratiti svoj teritorij.

Lula je u petak stigao u Portugal u petodnevni posjet u nastojanju da poboljša vanjskopolitičke odnose nakon četiri godine mandata Jaira Bolsonara tijekom kojih su brazilski odnosi s mnogim zemljama, uključujući bivšim kolonijama, postali zategnuti.

Potpisano 13 sporazuma

Bolsonaro u svome mandatu nijednom nije posjetio Portugal u kojem živi oko 300.000 Brazilaca. "Želim vam reći koliko sam sretan", rekao je Lula u prostoriji punoj vladinih dužnosnika i novinara. "Brazil je gotovo šest proteklih godina, a posebno posljednje četiri, bio izoliran od svijeta. Brazil se vratio da poboljša naše odnose."

Lula je potpisao 13 sporazuma o tehnologiji, prijenosu energije, turizmu, kulturi i obrazovanju s portugalskim premijerom Antonijom Costom. Brazil je rekao da bi Portugal mogao postati važan saveznik i pomoći južnoameričkom bloku Mercosur ispregovarati trgovinski sporazum s Europskom unijom. "Potrebne su male preinake, no učinit ćemo to", rekao je Lula.
 

Pročitajte više