Predsjednik Mesić doputovao u Salzburg

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić doputovao je u srijedu popodne u Salzburg gdje će slijedeća dva dana sudjelovati na sastanku predsjednika Srednjeeuropskih zemalja.

Predsjednici 17 zemalja Srednje Europe (Albanija, Austrija, BiH, Bugarska, Češka Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Njemačka, Poljska, Rumunjska, SCG, Slovačka, Slovenija, Ukrajina) u Salzburgu će u četvrtak i petak razgovarati o budućnosti Srednje Europe u okviru proširene Europske unije.

Mesić je prvi predsjednik koji je doputovao u Salzburg. Njegov austrijski kolega i domaćin skupa Thomas Klestil doputovat će večeras, a preostalih 15 predsjednika tijekom prijepodneva u četvrtak.

Skup bi formalno trebao početi oko 13 sati.

Iako se najavljivalo da postoji mogućnost potpisivanja Zajedničke deklaracije Hrvatske, BiH i SCG o načelima povratka izbjeglica to se u Salzburgu najvjerojatnije neće dogoditi jer, kako se saznaje iz neslužbenih izvora, Zagreb, Sarajevo i Beograd još nisu usaglasili sva stajališta.

Hrvatski predsjednik će tijekom boravka u Salzburgu imati bilateralne susrete s kolegama iz Italije, Češke, Albanije, Makedonije, SCG i BiH.

Predsjednik Republike je u Salzburg stigao iz Muenchena gdje je boravio na poziv BMW Zaklade Herbert Quandt. Tamo je održao predavanje pod nazivom "Hrvatska budućnost u Europi" te se sastao s predsjednikom Bavarske zemaljske vlade Edmudom Stoiberom i čelnicima tvrtke Siemens.

Pročitajte više