Predsjednik Mesić izrazio sućut povodom smrti Ivana Pavla II.

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić uputio je poruku sućuti Njegovoj Uzoritosti kardinalu Josephu Ratzingeru, dekanu Kardinalskog zbora, povodom smrti Svetoga Oca koja je veliki gubitak ne samo za katolike, nego i za cijeli svijet s obzirom na njegovo značenje i ulogu u proteklih četvrt stoljeća kao apostola mira, promicatelja dijaloga i zajedništva među ljudima i narodima, priopćeno je u nedjelju iz Ureda predsjednika.


"Za Hrvatsku je njegova smrt to veći gubitak, budući da je Sveti Otac bio osvjedočeni prijatelj Hrvatske i hrvatskoga naroda, zagovaratelj našega prava na slobodu i neovisnost, i zagovaratelj našeg puta priključivanja europskoj zajednici naroda", naglasio je u svojoj poruci Predsjednik Republike.

"Njegovi posjeti Hrvatskoj ostaju nam u trajnom sjećanju, a poruke što nam ih je kao vjerski i državni poglavar uputio tijekom tih posjeta bile su i ostaju trajan orijentir na našem razvojnom putu", dodaje se u poruci.

Predsjednik Mesić je također podsjetio da se u svojim susretima sa Svetim Ocem imao prilike uvjeriti "u njegovu veličinu kao čovjeka, moralnog autoriteta našega vremena i vjerskog poglavara".

Mesić je kardinalu Ratzingeru, u ovome času, bolnom za sve ljude dobre volje širom svijeta, uputio izraze najdublje sućuti u svoje osobno ime, u ime hrvatskoga naroda i svih hrvatskih građana.

Pročitajte više