Predsjednik Mesić na summitu SEECP-a u Bukureštu

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u srijedu u Rumunjsku gdje će sudjelovati na 8. summitu Procesa suradnje zemalja jugoistočne Europe (SEECP).

Na sastanku na vrhu u Bukureštu okupit će se šefovi država i vlada devet zemalja: Grčke, Bugarske, Rumunjske, Hrvatske, Turske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Očekuje se da će summit rezultirati usvajanjem Bukureštanske deklaracije, u kojoj će se regionalni čelnici osvrnuti na dosadašnju suradnju i aktualna pitanja u jugoistočnoj Europi.

Njime će se i službeno obilježiti kraj mandata Rumunjske na mjestu predsjedavajućega rotirajućeg Predsjedništva SEECP-a, koje će preuzeti Grčka.

Kako je u utorak dogovoreno na sastanku Ministara vanjskih poslova članica SEECP-a, Hrvatska će tu regionalnu asocijaciju voditi nakon Grčke, od svibnja 2006. do svibnja 2007.

Uz sudjelovanje na plenarnom zasjedanju šefova nacionalnih izaslanstava predsjednik Mesić imat će u Bukureštu i nekoliko bilateralnih susreta.

Iz Ureda predsjednika najavljeni su razgovori s rumunjskim kolegom Traianom Basescuom, makedonskm predsjednikom Brankom Crvenkovskim i predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Borislavom Paravcem.

Pročitajte više