PREDSJEDNIK MESIĆ ODRŽAO GOVOR NA SREDNJOEUROPSKOM SUMMITU

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u četvrtak na Srednjoeuropskom summitu u Mamai kako vjeruje da posljednje proširenje EUa, premda je bilo povijesno i najveće, nije i konačno te da treba zagovarati i poticati da projekt ujedinjene Europe prvi put u povijesti bude kompletan.



"Smatram da moramo zagovarati da projekt ujedinjene Europe po prvi puta u povijesti bude kompletan", rekao je Mesić pojasnivši da to treba učiniti kako se ne bi ponavljale pogreške i podjele iz prošlosti.

"Zato da ne bi raspravljali o promjeni granica, nego o suradnji između granica. Zato da ne bi ratovali za kolektivna ili individualna prava, nego prihvatili i provodili standarde koji će ta prava omogućiti. Zato da nacionalne manjine u svakoj našoj zemlji ne ostanu kao kroz veći dio povijesti marginalizirane, već zaštićene - jer će u ujedinjenoj Europi svaki od nas biti pripadnik ne većine, već jedne europske manjine."

Govoreći o tome što donosi takva proširena Europa, on je rekao da u njoj nestaju i posljednje podjele koje su obilježile europsku povijest. "Razjedinjena europska nacionalna gospodarstva ne mogu biti partneri gospodarskim integracijskim procesima koji se razvijaju oko atlantskog i oko pacifičkog bazena", ustvrdio je.

Također je istaknuo prednost ujedinjene Europe u tome da Crno more, Jadran i Dunav dobiju iste standarde korištenja, ali i zaštite.

"Na čemu moramo ustrajati: ne smijemo postati taoci rokova, već standarda. Sve zemlje članice - i utemeljitelji i 'nove demokracije' - ne smiju pokazati umor od proširenja. Buduće zemlje članice ne smiju pokazati strah od reformi. Zato smatram da rat za 'europsku vokaciju', koji smo vodili u mnogim našim državama, sada dovršimo bitkom za standarde u svakoj našoj državi", poručio je predsjednik Mesić na summitu u Mamai.

Šefovi država podržali su daljnje širenje Europske unije i složili su se da je u interesu zemalja članica te integracije da proces širenja uspije, jer o njemu ovisi sigurnost i stabilnost Europe.

(Hina) xkga ydgk

Pročitajte više