Predsjednik Mesić otvorio 7. kongres HUH-a

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić večeras je, otvarajući u zagrebačkom hotelu Sheraton 7. kongres Hrvatske udruge hotelijera i restoratera (HUH), ocijenio da je turizam najvažnija grana hrvatskog gospodarstva, što mnogi ne znaju i ne vrjednuju kako treba, te stoga smatra da struka treba pojačati utjecaj kako bi se turizam bolje pozicionirao.

Mesić je istaknuo i da za daljnji razvoj i veću konkurentnost turizma treba pokrenuti domaću proizvodnju, te je uključiti u turizam odgovarajućom kvalitetom i cijenom. Budućoj vladi je poručio da treba imati u vidu sve što je dosad u turizmu napravljeno, a to je, kako kaže, puno.

Ministarstvo turizma i ministrica Pave Župan-Rusković, kazao je predsjednik Mesić, dali su program za razvoj turističke djelatnosti i bilo bi dobro da se po tom modelu nastavi i dalje, jer je to ono što po čemu je Hrvatska pozitivno prepoznata u Europi i svijetu. U tom je smislu pohvalio i rad Nike Bulića u Hrvatskoj turističkoj zajednici, ocijenivši da su napravili pozitivan iskorak u promociji hrvatskog turizma.

Čestitajući hotelijerima na uspješnoj sezoni, ministrica Pave Župan-Rusković je hotelijerima poručila da više moraju lobirati u Vladi i Saboru za svoje interese, kako u smanjenju stope PDV-a za turizam (na maksimalnih sedam posto), tako i u daljnjem procesu privatizacije hotelskih tvrtki. Iznijela je i podatke da je u prvih deset mjeseci ove godine Hrvatsku posjetilo 8,6 milijuna turista ili sedma posto više nego lani, a da je sa 46,3 milijuna noćenja zabilježen porast od četiri posto. To su slični rezultati onima iz predratne 1990. ali su, kako ističe, i bolji, jer su ove godine ostvareni sa 24 posto manje smještajnih kapaciteta, nego tada.

Ministrica je hotelijere pozvala na jaču suradnju s turističkim zajednicama i lokalnom upravom radi poboljšanja ponude turističkih mjesta.

Dosadašnji predsjednik HUH-a, a od danas njegov glavni tajnik, Ivan Šorić, podsjetio je na uspješne protekle četiri godine u hotelijerstvu, te je predložio da nova Vlada ojača poziciju turizma, tako da jedan od potpredsjednika Vlade bude ujedno i ministar turizma. Hotelijeri su pozdravili takav prijedlog velikim pljeskom.

Radni dio 7. kongresa HUH-a nastavlja se sutra u hotelu Sheraton, a glavna tema će biti "Kvaliteta i cijena hotelskih usluga".

(Hina) tam mć

Pročitajte više