Predsjednik Mesić posjetio norveški parlament

Predsjednik Republike Stjepan Mesić nastavio je u petak službeni posjet Kraljevini Norveškoj posjetom tamošnjem parlamentu (Stortingetu) i razgovorima s članovima njegova vanjskopolitičkog odbora. L

Predsjednik VP odbora norveškog parlamenta Thorbjorn Jagland u razgovoru je naglasio kako su se odnosi između Norveške i Hrvatske razvili u vrlo kratkom vremenu i u mnogim područjima. Rekao je da Norvešku raduje realizacija sarajevskog sporazuma o povratku izbjeglica i izrazio nadu da će "Hrvatsku uskoro vidjeti u EU i NATO-u".

Predsjednik Mesić ja naglasio da Hrvatska istodobno radi na približavanju EU i NATO-u i razvija suradnju sa susjednim zemljama. "Proveden je velik dio reformi i brojni su zakoni usuglašeni s europskima", rekao je Mesić. Također se založio za tješnju suradnju među parlamentima koju smatra posebno važnom.

Članove VP odbora Stortingeta, osim situacije u Hrvatskoj, zanimalo je i predsjednikovo viđenje stanja u BiH i na Kosovu.

Inače, odbor za vanjsku politiku norveškog parlamenta ima ključnu ulogu u kreiranju norveške vanjske politike - na njemu se raspravlja i odlučuje o vanjskoj politici, trgovinsko-izvoznoj politici, razvojnoj suradnji, te o sporazumima s pojedinim državama i međunarodnim organizacijama. Odbor se stoga sastaje prije svake važnije odluke vlade.

Boravak u Norveškoj predsjednik Mesić nastavlja predavanjem u Međunarodnom institutu za vanjsku politiku u Oslu i posjetom Nansen institutu u kojem se odvija jednodnevni seminar hrvatskih i norveških znanstvenika posvećen zaštiti Jadrana.

(Hina) xdj ysd

Pročitajte više