Predsjednik Mesić primio francuskog intelektualca Alaina Finkielkrauta

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je večeras u svom uredu uglednog francuskog intelektualca Alaina Finkielkrauta.

Tema razgovora bio je razvoj Hrvatske, ulazak u Europsku uniju, suđenje ratnim zločincima, individualizaciji odgovornosti za zločine, te stanju u Bosni i Hercegovini, izjavio je nakon sastanka Finkielkraut.

´Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević odgovoran je za rat, no ako su i Hrvati počinili zločine za njih su odgovorni´, rekao je Finkielkraut dodavši da se predsjednik Mesić založio za individualizaciju zločina kako bi se izbjegla kolektivna krivnja.

Dotaknuta je tema o budućnosti Bosne i Hercegovine, te moguće opasnosti od stvaranja islamske države.

´Ako bi (bosanskohercegovački) Hrvati otišli u Republiku Hrvatsku, a (bosanskohercegovački) Srbi u Srbiju tada bi Bosna i Hercegovina mogla postati islamska država, sponzorirana islamskim novcem te bi mogla postati centrom terorizma´, rekao je Finkielkraut, dodajući da to nikome u Europi nije u interesu.

Napomenuo je da su razgovarali i o Mesićevom posjetu Izraelu, no ne i o iračkoj krizi.

Alain Finkielkraut je u posjetu Hrvatskoj u povodu predstavljanja novog broja hrvatskog izdanja časopisa ´Europski glasnik´.

Pročitajte više