Predsjednik Mesić primio izaslanstvo Agronomskog fakulteta

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić primio je danas izaslanstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i radne skupine projekta "Uvođenje biodizelskoga goriva u Republiku Hrvatsku", priopćeno je iz Ureda Predsjednika.

Izaslanstvo je upoznalo predsjednika Mesića s Programom Bioen koji se bavi korištenjem energije biomase i otpada, a u sklopu kojeg je i Projekt Biodizel koji se odnosi na uvođenje biodizelskoga goriva. Izaslanstvo je naglasilo da je ovaj Projekt već uklopljen u energetsku strategiju Hrvatske, a njime se planira otvaranje malih pogona za proizvodnju uljane repice od koje se, kao sekundarna sirovina, dobiva biodizel gorivo. Za uspjeh, ovog projekta, prema riječima izaslanstva, potrebno je preusmjeriti dio državnog poticaja za sadnju pšenice u državni poticaj za sadnju uljane repice, ističe se u priopćenju.

Predsjednik Mesić je izrazio podršku osnovnoj intenciji Programa uz primjedbu da bi trebalo razmisliti o mogućnosti sadnje uljane repice i na razminiranim poljima.

U izaslanstvu su bili osim voditeljice projekta "Uvođenje biodizelskoga goriva u RH" i profesorice na Agronomskom fakulteteu Tajane Kričko i članovi radne skupine Projekta: saborska zastupnica Zdenka Čuhnil, voditeljica nacionalnih energetskih programa na Energetskom institutu "Hrvoje Požar" u Zagrebu Branka Jelavić i profesor na Agronomskom fakultetu Frane Tomić, stoji u priopćenju Ureda Predsjednika.

Pročitajte više