Predsjednik Mesić primio izaslanstvo Vijeća veleučilišta

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je izaslanstvo Vijeća veleučilišta i visokih škola Hrvatske koje ga je informiralo o problemima razvoja visokih škola i veleučilišta u Hrvatskoj, priopćeno je popodne iz Ureda Predsjednika. L

Govoreći o njihovom razvoju, s obzirom na reformu visokog obrazovanja, izaslanstvo je naglasio nužnost njihova razvoja u skladu s binarnim sustavom visokog obrazovanja - sustava u kojem se stručni studiji izvode na samostalnim visokim školama i veleučilištima kao što je slučaj u drugim europskim zemljama.

Naglasili su također kako visoke škole i veleučilišta mogu značajno potaknuti ravnomjeran policentrični razvoj hrvatskih regija kroz njihovu povezanost s lokalnim gospodarstvom, a istaknuta je i važnost stručnih studija u što bržem podizanju opće razine edukacije putem cjeloživotnog obrazovanja, navodi se u priopćenju.

Tijekom razgovora konstatirano je također kako je, s obzirom na realne potrebe za veleučilištima i visokim školama u Hrvatskoj, potrebno osigurati prostorne, kadrovske i ostale uvjete koji će im omogućiti kvalitetu jednaku onoj u srodnim europskim ustanovama.

Predsjednik Mesić je istaknuo značenje i ulogu visokih škola i veleučilišta za budući razvoj hrvatskoga gospodarstva, a kroz školovanje stručnjaka.

U izaslanstvu su bili predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola Hrvatske i dekan Visoke zdravstvene škole u Zagrebu prof. dr. sc. Mladen Havelka, rektor Veleučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Marčelo Dujanić, rektor Veleučilišta u Karlovcu prof. dr. sc. Mirko Butković, rektor Tehničkog veleučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Dragutin Ščap i rektor Veleučilišta u Požegi prof .dr. sc. Stjepan Mađar.

(Hina) xpp ysp

Pročitajte više