Predsjednik Mesić primio učenike Partizanskih gimnazija

Predsjednik Stjepan Mesić primio je danas u posjet izaslanstvo učenika Partizanskih gimnazija, priopćio je Ured predsjednika Republike.

Izaslanstvo je izvijestilo o načinu rada i djelovanju tih poratnih školskih ustanova, kroz koje je prošao znatan broj mladih koji su bili uključeni u NOP. Takve gimnazije ustanovljene su u Hvaru "Vladimir Nazor", u Osijeku "Ivo Lola Ribar" i u Zagrebu "Maršal Tito" koja je i najdulje radila. Od više od 1500 učenika, koliko je pohađalo sve tri gimnazije, dio je došao iz borbenih jedinica, ali i iz zarobljeničkih koncentracijskih logora, kaže se u priopćenju.

Izaslanstvo je zahvalilo predsjedniku Mesiću na pokroviteljstvu nad svečanom proslavom 55. obljetnice svršetka rada Partizanskih gimnazija. Središnja proslava je 24. svibnja u prostorijama "Česke besede" u Zagrebu.

Izaslanstvo je predvodio predsjednik Inicijativnog odbora i sudionik NOB-a Milan Mašala, predstavnik Gimnazije s Hvara i sudionik NOB-a Jakša Bučević, predstavnik Gimnazije iz Osijeka, logoraš i partizan Mišo Montiljo te predstavnica zagrebačke Gimnazije i sudionica NOB-a Slavica Bendak-Bakrač.

Osim predsjednika Mesića na sastanku je bio i njegov savjetnik za kulturu i obrazovanje dr. Zdravko Jelenović.

(Hina) pp mć

Pročitajte više