Predsjednik Mesić razgovarao s izaslanstvom Alijanse za pravnu državu

Predsjednik Stjepan Mesić primio je danas izaslanstvo Alijanse za pravnu državu s predsjednikom stranke Zdravkom Radmanom na čelu.

Predsjednik je u razgovoru istaknuo da će poduprijeti svakog tko bude štitio hrvatske interese i pridonosio ostvarenju strateških ciljeva. Pohvalio je nastojanja Alijanse da pridonese jačanju pravne države, rekavši da se, kad ona funkcionira, država ne mora baviti tim poslovima. U Hrvatskoj su bile mnoge afere, ali ni za jednu nije donesena pravomoćna presuda i to opterećuje hrvatsku javnost, rekao je Mesić, dodavši kako se odgovorne ne može amnestirati.

Podupro je afirmativno vođenje predizborne kampanje, t.j. da stranke iznesu programe, a birači odaberu one koje drže najboljima. Smatra da nije dobro podvajanje hrvatske političke scene, no bez obzira na to tko dođe na vlast morat će gospodarstvo usmjeriti na izvoz. Ocijenio je da je Hrvatskoj "potrebno nekoliko izbornih ciklusa da bi se do kraja potvrdila kao demokratska zemlja".

Predsjednik Alijanse Radman rekao je da Hrvatska svoje ciljeve može ostvariti kao pravna država, moderno organizirana sa zadovoljnim građanima. Naglasio je da između dvaju suprotstavljenih blokova Alijansa nudi treći put za Hrvatsku. Po njegovim riječima nužno se kritički odrediti prema kretanjima u društvu i pronaći izlaz iz sadašnjeg stanja.

Dopredsjednik stranke Stjepan Tot podsjetio je na važnost provedbe pravosudne reforme, ocijenivši kako za to nema dovoljno političke volje u vrhu vlasti. Također je rekao kako bi trebalo onemogućiti da se od politike dobro živi i stječu povlastice, a da se ne vodi računa o volji birača. Po njegovu sudu svim bi političkim strankama trebalo nakon raspuštanja Hrvatskog sabora omogućiti jednak tretman u medijima, a ne da se favoriziraju samo parlamentarne stranke. Državno izborno povjerenstvo na to bi svakako trebalo reagirati, drži Tot.

Pročitajte više