predsjednik mesić razgovarao s predstavnicima sudionika projekta ´družba-adria´

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sastao se danas u vili Prekrižje s državnim dužnosnicima i predstavnicima transportnih i naftnih kompanija zemalja sudionica Projekta integracije naftovoda ´Družba´ i ´Adria´ uoči sutrašnjeg potpisivanja sporazuma o međusobnoj suradnji.

Sporazum o potpori Projektu integracije naftovoda ´Družba´ i ´Adria´ potpisat će predstavnici šest zemalja kroz koje prolazi taj naftovod - Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Slovačke, Mađarske i Hrvatske. U projektu povezivanja naftovoda od Kvarnerskog zaljeva do Rusije udružilo se nekoliko naftnih kompanija i hrvatska tvrtka Jadranski naftovod (JANAF). Hrvatski bi partner u roku od godinu dana nakon potpisanog sporazuma trebao završiti ulaganje koje bi osiguralo povećanje kapaciteta na 10 milijuna tona na godinu.

Predsjednik Mesić izjavio je da su razgovarali o projektu koji ne samo da je sigurno jedan od najvažnijih u ovom desetljeću, nego da će ´imati odraza´ i na znatno duže razdoblje. ´On ne samo da stvarno povezuje zemlje koje su potpisnice tog sporazuma, nego je i određena simbolika koja povezuje veliki prostor, ali i upućuje da se Europa mora udruživati i da samo takva može biti partner Americi, Japanu, Kini i Indiji´, rekao je predsjednik Mesić. Dodao je da je bilo riječi i o tome što taj projekt znači u poslovnom smislu.

Predsjednica Uprave JANAF-a Vesna Trnokop-Tanta dodala je da je hrvatska strana obećala da će ostvariti dogovorenu investiciju do početka 2004., kada se mogu očekivati prve količine iz prve faze od ukupno pet milijuna tona ruske nafte koja bi trebala stići u omišaljsku naftnu luku.

Zamjenik ministra energetike Ruske Federacije Vladimir Stanjev kazao je da će sutrašnje potpisivanje tog sporazuma omogućiti ruskim naftnim tvrtkama veću isporuku nafte iz Rusije prema svjetskim tržištima. Hrvatski kolege su nam obećali da će obaviti potrebnu dogovorenu rekonstrukciju naftovoda kako bi se nafta mogla prebacivati u supertankere kojima se neće prevoziti samo na europsko tržište, nego i šire, rekao je Stanjev i dodao da će taj projekt omogućiti da ruska nafta krene i u Ameriku. Vlada Ruske Federacije podupire taj projekt i pratit će njegovo ostvarenje, kazao je Stanjev.

Glavna luka za prekrcaj nafte toga naftnog europskog koridora bit će omišaljska luka na otoku Krku, koja je uz terminal u naftnom sustavu JANAF-a. Provedbom Projekta ´Družba-Adria´, koji će početi godine 2004., u prvoj će se fazi promet u omišaljskoj luci povećati za 20 tankera na godinu, čime će se ukupni promet povećati na 80 tankera na godinu. Prema JANAF-ovim podacima, i to će povećanje još biti manje nego do godine 1991., kada je ostvaren promet od 104 tankera na godinu.

Projektirani kapacitet naftovoda je 34 milijuna tona na godinu, a u prvoj fazi Projekta ´Družba-Adria´ naftovodom će se transportirati od 10 do 12 milijuna tona ako se na planiranih pet milijuna tona doda i opskrba sadašnjih korisnika.

Pročitajte više