Predsjednik Mesić u Belišću

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Belišću danas je obilježen Dan grada, 1. svibnja, i 120. obljetnica osnutka grada, a sjednici je, uz brojne uzvanike i dužnosnike lokalne samouprave, bio nazočan i predsjednik RH Stjepan Mesić sa suradnicima.

Pozdravljajući sudionike svečane sjednice, gradonačelnik Zvonko Borić rekao je da su zapošljavanje i gospodarski razvoj glavne zadaće gradske uprave, dodavši da je zona malog gospodarstva u Belišću počela s radom i zapošljavanjem prvih radnika te da je pokrenuta izrada projekta navodnjavanja poljoprivrednih površina na gradskom području.

Čestitajući građanima Belišća Dan grada, predsjednik Mesić je rekao kako je glavna strateška zadaća Hrvatske stvaranje pretpostavki za što brže uključivanje u EU i NATO savez, odnosno primjena europskih standarda u gospodarstvu, javnoj upravi i drugim dijelovima državne organizacije.

Mesić je ocijenio kako su Belišće i ostali dijelovi Osječko-baranjske županije osjetili posljedice pogrešnog modela pretvorbe i privatizacije koji je, kako kaže, uništio veći broj uspješnih tvrtaka i prouzročio velik broj nezaposlenih. Istaknuo je da je problem prevelike nezaposlenosti i danas jedna od glavnih zapreka za brži gospodarski razvoj. "Za poticanje gospodarskog razvitka u Slavoniji tek treba poduzeti mjere, poput osnivanja agrobanke, koja je Slavoniji nužna kako bi se ubrzao razvoj i snizila cijena kapitala za ulaganje u poljoprivredu", ocijenio je Mesić. Zaslužnim pojedincima i ustanovama na sjednici su uručena javna priznanja grada Belišća.

Nakon svečane sjednice predsjednik Mesić posjetio je belišćansku zonu maloga gospodarstva, a u poduzeću Thyssen-krupp Belišće d.o.o. bio je nazočan prezentaciji nove hidrauličke preše za proizvodnju automobilskih guma.

Na novinarske upite o promjeni graničnog režima sa Slovenijom nakon pristupa te države EU-u, te može li se ispraviti sadašnje stanje, t.j to što nema posebna ulaznog traka za Hrvate, Mesić je odgovorio kako bi bio zadovoljan da je za nedavna posjetu Sloveniji mogao vidjeti trak za hrvatska vozila.

"Na žalost to nije napravljeno, a vjerujem da se moglo, uz dobru koordinaciju s kolegama iz Slovenije i odgovornima u Europskoj uniji. To se može učiniti i kasnije jer bi to bila podrška da se Hrvatska nađe u položaju da schengenska granica bude iza nje", rekao je Mesić.

Na novinarski upit o mogućoj HDZ-ovoj podršci njegovoj kandidaturi za novi predsjednički mandat, Mesić je rekao: "Ako budu prihvatili ono što budem nudio, onda može". "Svi me mogu prihvatiti jer ja sam predsjednik svih građana ove zemlje i zato ću ići na kandidaturu građana, ali ću pozvati i stranke da se tomu priključe", dodao je Mesić.

Predsjednik Mesić priključio se građanima na ručku na središnjem gradskom trgu gdje je kulturno-zabavni program u povodu Dana grada organizirala Turistička zajednica Belišća.

(Hina) xivuč yvkn

Pročitajte više