Predsjednik Mesić završio posjet Crnoj Gori

NA KRAJU današnjeg posjeta Crnoj Gori hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sastao se popodne na otočiću Gospa od Škrpjela, u Boki Kotorskoj, s predstavnicima hrvatskih udruga u Crnoj Gori Hrvatskog građanskog društva iz Kotora, Hrvatske građanske inicijative iz Tivta, Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Kulturno zavičajnog društva iz Lastve.

Kako je za Hinu izjavio Vladimir Marvučić iz Hrvatskog građanskog društva inače sudionik razgovora, predsjednik Mesić upoznao je predstavnike Hrvata u Crnoj Gori s glavnim naglascima razgovora koje je danas vodio s crnogorskim dužnosnicima, posebno ističući prekograničnu suradnju, izgradnju turističkih kapaciteta od otoka Mamule do polutoka Prevlake te značaj hrvatskog korpusa u Crnoj Gori kao mosta suradnje između dvije države.

Hrvatske udruge istaknule su probleme s kojima se suočavaju u svom radu kao što su sporo donošenje Zakona o manjinama u Crnoj Gori, složen i skup postupak dobijanja domovnica i putovnica, školovanje djece u Hrvatskoj te čujnost i vidljivost HRT-a u Boki. Oni su također tražili od predsjednika Mesića i veću pomoć hrvatske vlade u financiranju aktivnosti hrvatskih udruga u Crnoj Gori.

Predsjednik Mesić obećao je pomoć u intenziviranju suradnje naglasivši kako sve to skupa treba pridonijeti da granice, kako je rekao, budu manje vidljive i na kraju izgube smisao.

Nakon razgovora koje je poslijepodne vodio s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem i premijerom Milom Đukanovićem te predstavnicima hrvatskih udruga u Crnoj Gori, predsjednik Mesić otputovao je za Dubrovnik.

Pročitajte više