Predsjednik Mesić završio posjet Libiji

HRVATSKA i Libija objavile su u petak u Tripoliju zajednički zapisnik o posjetu predsjednika Republike Stipe Mesića u kojem se kao prioriteti budućih odnosa navode dovršetak pravnog okvira za međusobnu suradnju, nastavak razgovora na političkom i privrednom području te osnivanje zajedničke radne skupine za analizu i nadzor dogovorene suradnje.

Zapisnik, kojeg je s hrvatske strane potpisao zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović, objavljen je u zračnoj luci u Tripoliju, neposredno uoči odlaska hrvatskog izaslanstva u Zagreb.

U dokumentu se navodi da su hrvatski predsjednik Mesić i libijski čelnik Moamer Gadafi nekoliko puta razgovarali o razvoju bilateralne suradnje u mnogim područjima i drugim pitanjima od zajedničkog interesa.

Dvije strane suglasne su da je potrebno dovršiti pravni okvir za međusobnu suradnju te što prije potpisati ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te o tehničko-znanstvenoj i kulturno-prosvjetnoj suradnji.

U zapisniku stoji da je potrebno nastaviti povezivati poslovne ljude iz obje države, te organizirati sajmove i međusobno predstavljati proizvode. Kao područcja na kojima se suradnja treba nastaviti ili oživjeti navode se naftna i petrokemijska industrija, eksploatacija voda, razvoj infrastrukture (posebno libijskih autocesta, željeznica i vodovoda), brodogradnja, farmaceutska industrija, turizam, proizvodnja cementa i stakla u Libiji, poljoprivredna i prehrambena industrija.

Također se navodi potreba zajedničkog ulaganja obiju država u afrički kontinent, a kao projekti od posebnog interesa naznačeno je osnivanje afričkog centra za dijabetes sa sjedištem u Libiji i

projekt tvornice cementa u Sudanu.

Libija je također ovim putem iskazala potporu kandidaturi grada Rijeke za organizaciju Mediteranskih igara 2009. godine.

Objavljivanjem zapisnika završen je posjet predsjednika Mesića Libiji, a hrvatsko je izaslanstvo otputovalo prema Zagrebu.

(Hina) dj dh

Pročitajte više