KORONAVIRUS

Predsjednik pakistanskog parlamenta ima koronavirus

Foto: EPA

PREDSJEDNIK pakistanske Nacionalne skupštine Asad Qaiser objavio je u četvrtak da je pozitivan na covid-19 nakon što je organizirao iftar i susreo se s premijerom Imranom Khanom i drugim visokim dužnosnicima ovog tjedna. 

Nije poznato hoće li se Khan ponovno testirati na koronavirus. Već je testiran u travnju nakon sastanka s čelnikom najveće pakistanske dobrotvorne organizacije Faisalom Edhijem kojemu je naknadno potvrđena zaraza.

Nacionalna skupština trenutno ne zasjeda, a oporbene stranke zatražile su sazivanje sjednice radi rasprave o vladinom odgovoru na epidemiju u zemlji gdje je gotovo 17.000 zaraženih i 385 mrtvih.

Odluku o tome trebao je objaviti predsjednik donjeg doma parlamenta Asad Qaiser koji je umjesto toga u četvrtak obavijestio da je pozitivan na koronavirus. 

"U karanteni sam u svom domu", napisao je na Twitteru Qaiser koji je i bliski pomoćnik premijera. Qaiser se u ponedjeljak susreo s Khanom i s još nekoliko vodećih figura ovaj tjedan. 

Predsjednik parlamenta u ponedjeljak je bio domaćin iftara, večernjeg obroka za vrijeme ramazana, na kojem su bili političari i uglednici. 

Posljednja tri dana zabilježen je dnevni rekord novih zaraza nakon što je zemlja povećala testiranja na koronavirus. U četvrtak je bilo 990 pozitivnih. Dnevno testiraju oko 8000 ljudi u zemlji s više od 207 milijuna stanovnika. 

No, vlada kaže da su zaraze značajno ispod projekcija i planiraju nastaviti s popuštanjem mjera. Već je pokrenuta industrija, nastavljaju se trgovinske aktivnosti i dopuštene su molitve u džamijama. 

Qaiser je drugi visoki političar u Pakistanu koji je zaražen koronavirusom. U ponedjeljak je zaraza potvrđena guverneru južne provincije Sindh Imranu Ismailu. 

Pakistanska vlada dopustila je okupljanja u džamijama nakon što su vjerski vođe zaprijetili kršenjem ograničenja u ramazanu. 

Obje strane dogovorile su sigurnosne protokole za okupljanja u džamijama, ali je organizacija za društvena istraživanja ranije ovog tjedna objavila da se oni ne poštuju. 

Ugledni liječnici mole vladu da preispita svoju odluku. Upozoravaju da bi okupljanja u džamijama, koja su uglavnom veća u ramazanu, mogla dovesti do porasta zaraza, a bolnice su već sada pri kraju kapaciteta. 

Pročitajte više