Predsjednik RS Čavić nezadovoljan odlukama Ashdowna

PREDSJEDNIK Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je da se Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown, donošenjem sankcija protiv RS, svrstao na stranu Stranke demokratske akcije (SDA) koja kontinuirano zagovara ukidanje srpskoga entiteta u BiH, te jeupozorio na izazivanje političke krize.

Čavić je novinarima u Banjoj Luci izjavio da međunarodna zajednica predvođena Ashdownom "stvara nacionalni osjećaj straha u BiH", nakon čega se, kako je rekao, "uvijek događa nešto loše u ovoj zemlji".

"Odluke Ashdowna izazvat će ozbiljnu političku krizu, a najviše zbog toga što je visoki predstavnik potpuno stao na stranu čelnika SDA i radi samo na ispunjavanju njihovih želja i projekcija koje u suštini za cilj imaju nestanak RS", izjavio je Čavić. On je poručio da će "biti smetnja svima koji misle da nasilnim reformama mogu odvesti BiH u Europu".

Čavić je za ponedjeljak najavio sastanak svih političkih stranaka RS koje će pozvati na zauzimanje zajedničkog stava u povodu odluka visokog predstavnika.

Ashdown je u četvrtak smijenio devet policijskih i obavještajnih dužnosnika iz reda bosanskih Srba i istodobno naložio ukidanje ministarstava obrane Republike Srpske i Federacije BiH i uspostavu policijskih struktura na državnoj razini.

Paddy Ashdown je ove mjere poduzeo zbog toga što vlasti RS nisu uhitile niti jednog optuženog za ratne zločine za kojima traga Haaški tribunal.

Pročitajte više