Predsjednik RS Čavić u dvodnevnom posjetu Haškom tribunalu

PREDSJEDNIK Republike Srpske Dragan Čavić, koji se od utorka nalazi u dvodnevnom posjetu haškom tribunalu za ratne zločine, izjavio je nakon jučerašnjih razgovora s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte i predsjednikom Suda Theodorom Meronom kako Republiku Srpsku krajem godine očekuje teško razdoblje ne dođe li do uhićenja optuženika za ratne zločine koje traži Sud.

"Ako ne dođe do ispunjavanja obveza prema Tribunalu odnosno uhićenja optuženika za zločine počinjene tijekom rata u BiH, Republiku Srpsku, pod konac godine, očekuje teško razdoblje zbog podnošenja izviješća Vijeću sigurnosti UN", rekao je Čavić u utorak kasno navečer u telefonskoj izjavi za RT RS.

Predsjednik RS istaknuo je, govoreći u posljednjoj informativnoj tv-emisiji, da će odnos međunarodne zajednice prema RS i Bosni i Hercegovini u cjelini zavisiti od toga kakva će biti ocjena institucija iz Haaga i dodao kako je "stanje krajnje ozbiljno i mora se imati u vidu da nema prostora za manevriranje".

"Izvijestio sam sugovornike da organi RS apsolutno operativno pristupaju suradnji s ovim sudom, te da MUP RS na tom planu radi aktivnije neko ikada prije", kazao je Čavić.

U priopćenju haškom tribunala, objavljenom u utorak, navodi se kako je predsjednik Suda Meron inzistirao na hitnom uhićenju Radovana Karadžića i ostalih bjegunaca s područja RS, dok je, prema riječima njezine glasnogovornice, Carla del Ponte poručila da "i dalje očekuje konkretne rezultate suradnje, kojih već dugo nema".

Kako je najavljeno, predsjednik RS sastat će se u srijedu s više od dvadeset optuženih za ratne zločine iz RS koji se nalaze u pritvoru u Scheveningenu.

Pročitajte više