Njonjo čestitao Židovima Noin izlazak iz arke

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković čestitao je vjernicima židovske vjeroispovijesti blagdan Roš Hašanu, židovsku Novu 5778. godinu, te nadolazeće blagdane Jom Kipur i Sukot, u svoje ime i u ime Hrvatskog sabora.

"Neka vam ovi blagdani budu ispunjeni istinskom radošću i zajedništvom, a Nova godina neka vam podari mir, dobro i sreću. Lešana tova tikatevu - Budite upisani za dobru godinu", stoji u čestitki predsjednika Hrvatskog sabora.

Noa izašao iz arke


Židovska Nova godina - Roš Hašana, koja ove godine počinje 20. rujna, obično se slavi dva dana. Židovi vjeruju da je na taj dan Noa izašao iz svoje arke i započeo novi život čovječanstva. Na taj je dan i Abraham namjeravao žrtvovati svoga sina Izaka, ali je umjesto njega žrtvovan ovan, u čiji je rog Abraham od radosti zatrubio.

Obilježavanje Nove 5778. godine završit će za deset dana, Jom Kipurom, kad se preispituje sve što se učinilo i donosi odluka da se promijeni na bolje i počne ispočetka. To je najveći i najsvetiji židovski blagdan, dan pomirenja, pokajanja i praštanja. Večer uoči blagdana pale se dvije svijeće u znak sjećanja na one kojih više nema i za sve žive. Na sam blagdan vjernici poste.

Sukot ili Blagdan sjenica starozavjetni je židovski hodočasnički blagdan. Sjenice koje se izrađuju na taj dan dozivaju u sjećanje vremena spašavanja iz egipatskog ropstva uz Božju pomoć te četiri desetljeća boravka u pustinji, kada je izraelski narod zaklon nalazio samo u kolibicama načinjenim od pustinjskog šiblja.

Pročitajte više