Predsjednik Sabora Tomčić primio ministra zdravstva posavske županije

PREDSJEDNIK Sabora Zlatko Tomčić primio je danas ministra zdravstva, rada i socijalne politike u vladi bosanskohercegovačke Posavske županije Blaža Župarića, zastupnika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ivu Živkovića i Pericu Jelečevića, ravnatelja Županijske bolnice Orašje, priopćeno je iz Sabora.

Ministar Župarić izvijestio je Tomčića o stanju i problemima u pružanju zdravstvene zaštite na području Posavske županije. "Današnju situaciju u zdravstvenoj zaštiti u prvom redu karakterizira nedostatnost kapaciteta, i ljudskih i materijalnih, u pružanju posebno sekundarne zdravstvene zaštite", rekao je.

Ravnatelj bolnice Jelečević rekao je kako je to stvorilo potrebu da se određene kategorije najtežih pacijenata šalju u zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, prvenstveno na područja susjedna Posavskoj županiji.

Broj se tih pacijenata kretao od 6 tisuća prije nekoliko godina pa do 1200, koliko ih je bilo prošle.

Na temelju usluga izvršenih po toj osnovi, zdravstvene ustanove u Hrvatskoj (Slavonski Brod, Osijek, Vinkovci) imaju potraživanja u visini od oko dva milijuna konvertibilnih maraka, rečeno je na sastanku.

Ravnatelj Jelečević drži kako je izvjesno da bi u skoroj budućnosti moglo doći do potpunog zastoja u pružanju zdravstvene zaštite tim pacijentima ako bi zdravstvene ustanove u RH čvrsto ustrajale na promptnom i cjelovitom ispunjenju dospjelih obveza.

U tom smislu predsjednik Tomčić je zamoljen da, u suradnji s predstavnicima Vlade RH, predloži odgovarajući model po kojem bi se u hrvatskim zdravstvenim ustanovama i dalje osiguralo pružanje usluga za hitne i najteže pacijente s područja Posavske županije.

Pročitajte više