Predsjednik Šri Lanke molio Putina pomoć za uvoz goriva

Foto: EPA

PREDSJEDNIK Šri Lanke Gotabaya Rajapaksa kaže da je zamolio ruskog predsjednika Vladimira Putina za pomoć njegovoj zemlji u uvozu goriva. Šri Lanka se trenutno nalazi u najgoroj ekonomskoj krizi još otkada je zemlja proglasila neovisnost 1948.

Rajapaksa je rekao da je imao vrlo produktivan razgovor s Putinom. Razgovarali su nakon što je ministar energetike Šri Lanke tijekom vikenda upozorio da bi zemlja uskoro mogla ostati bez goriva, piše BBC. U srijedu su stotine ljudi izašle na ulice glavnog grada Colomba prosvjedujući protiv vlade.

"Zamolio sam od Putina kreditne potpore za uvoz goriva. Ponizno sam zatražio da se letovi između Moskve i Colomba nastave. Jednoglasno smo se složili da je jačanje bilateralnih odnosa u sektorima poput turizma, trgovine i kulture najvažnije u prijateljstvu koje dijele naše nacije", objavio je Rajapaksa na Twitteru.

Nestašica goriva traje tjednima

Šri Lanka je posljednjih mjeseci već kupovala naftu od Rusije kako bi pomogla u jačanju opskrbe gorivom tijekom krize. Vlada je signalizirala da je voljna kupovati više ruskih energenata.

Nestašica goriva, struje, hrane u Šri Lanki traje tjednima. Predsjednik Rajapaksa nije uspio riješiti najgoru gospodarsku krizu ni osiguravanjem financijske potpore od Kine i Indije.

U nedjelju je ministar energetike Kanchana Wijesekera rekao da je u zemlji ostalo dovoljno benzina samo za manje od jednog dana. Prošlog mjeseca je u Šri Lanki prodaja goriva zabranjena na dva tjedna. Iz te vladine odluke su izuzeti samo službe javnog prijevoza, vlakovi i vozila koja se koriste u hitnim službama i za dostavu hrane. 

Vlada je paralelno donijela odluku da se za to vrijeme zatvore sve škole u urbanim područjima, a stanovnicima je savjetovano da rade od kuće. 

 

Pročitajte više