Predsjednik Tanzanije molitvom tjerao koronu, sumnja se na to da je umro od covida

Foto: Epa

PREDSJEDNIK Tanzanije John Magufuli umro je u dobi od 61 godine, objavila je jučer na državnoj televiziji potpredsjednica te zemlje.

Magufuli je umro zbog srčanih problema, u bolnici Mzena u Dar es Salaamu, gdje se liječio, kazala je.

Magufuli, jedan od najvećih afričkih skeptika kada se radi o koronavirusu, nije viđen u javnosti od 27. veljače, nakon čega su krenule spekulacije da se zarazio covidom-19. Dužnosnici su 12. ožujka zanijekali da je bolestan i naglasili da Magufuli normalno nastavlja s radom te da građani trebaju ignorirati glasine.

Govorio da su cjepiva zavjera Zapadnjaka

Predsjednik je osuđivao mjere protiv širenja koronavirusa i cjepiva nazivao zapadnom zavjerom.

Na početku pandemije Magufuli je negirao njenu opasnost u Tanzaniji i pozvao građane da "molitvom otjeraju koronavirus". Vjerovao je da "sotonski virus ne može živjeti u tijelu Isusa Krista" te je za sve veći broj slučajeva zaraze u zemlji okrivljavao "neispravne" testove.

U lipnju je kazao kako je njegova zemlja "Božjom milošću" iskorijenila koronavirus te je iskazao sumnju u sigurnost stranih cjepiva protiv covida-19, ne navodeći nikakve planove za njihovu skorašnju nabavu, piše CNN.

Tanzanija od travnja 2020. nije davala izvješća o stanju pandemije u zemlji, zbog čega ju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zamolila da objavi sve potrebne podatke i uvede strože mjere za suzbijanje širenja covida-19.

Prošlog je mjeseca američko veleposlanstvo u Dar-es-Salaamu upozorilo da slučajevi covida-19 rastu od siječnja, a tanzanijska policija je prošloga tjedna uhitila četvero ljudi jer su navodno širili lažne glasine o bolesti političkih čelnika.

Pročitajte više