Predsjednik Venezuele: Bush je "ubojica i luđak"

PREDSJEDNIK Venezuele Hugo Chavez, kojeg je u četvrtak američka administracija službeno predstavila kao "prijetnju" za Latinsku Ameriku, reagirao je i nazvao američkog predsjednika Georgea W. Busha "ubojicom, počiniteljem genocida i luđakom".

"Najveća opasnost za planet je vlada Sjedinjenih Država. Narod Sjedinjenih Država vodi ubojica, počinitelj genocida i luđak", rekao je Chavez u Caracasu.

Naglasivši da si američka vlada "daje za pravo grubo intervenirati u bilo kojoj zemlji", a Chavez je rekao da su "Venezuelanci tu kako bi se oduprijeli".

Američki tajnik za Latinsku Ameriku Tom Shannon najavio je da namjerava "senzibilizirati" zemlje Južne Amerike kako bi ih upozorio na "prijetnju koju za regionalnu stabilnost predstavlja činjenica da venezuelanska vlada kupuje oružje i podržava radikalne političke pokrete".

Hugo Chavez je ocijenio da te izjave predstavljaju "novu ofenzivu" Bijele kuće na njega, nakon neuspjeha Zone slobodne razmjene Amerika, plan kojeg je zastupao Washington, a Venezuela mu se suprostavila na nedavnom summitu Amerika u Argentini.

Hugo Chavez optužuje Georga W. Busha da ga želi svrgnuti, pa i ubiti dok je Washington Chaveza već otvoreno nazvao "destabilizirajućim čimbenikom" za regiju.

Pročitajte više