Predsjednik vojvođanske vlade Vučiću: Tko me prisluškuje i po čijem nalogu se to radi?

Foto: Hina

PREDSJEDNIK vojvođanske vlade i čelnik oporbene Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je da ga prisluškuju i zatražio od srbijanskog premijera i čelnika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića da kaže tko ga prisluškuje i po čijem nalogu.

Pajtić je, kako prenose vojvođanski mediji, kao dokaz za prisluškivanje naveo autentičnost transkripta koji je osvanuo na internetu i koji predstavlja njegov razgovor s Lidijom Udovički, sestrom aktualne srbijanske ministrice Kori Udovički.

U telefonskom razgovora, vođenog preko mobitela, ona ga izvještava o tome da je direktor Javnog poduzeća Elektromreže Srbije (EMS) Nikola Petrović, kum Aleksandra Vučića, tražio dva milijuna eura kako bi se vjetropark, čija je izgradnja bila planirana u Srbiji, priključio na mrežu EMS-a.

Kompanija "Continental Wind Partners" (CWP) planirala je 2013. izgradnju vjetroparka u Srbiji, kod mjesta Kovin, snage do 170 megavata. Predsjednik kompanije je Mark Crandall, suprug Lidije Udovički.

Od Vučića traži odgovore

"U normalnoj državi ovo bi bila afera 'Watergate', ali se to neće dogoditi u Srbiji. Zato postavljam dva pitanja Aleksandru Vučiću: tko me prisluškuje i po čijem nalogu. Ako je moguće da prisluškuju predsjednika pokrajinske vlade i lidera najveće oporbene stranke, onda nijedan građanin nije slobodan. Pučki pravobranitelj je već upozoravao da se prisluškuju opozicijski čelnici, vođe sindikata i druge ličnosti, a ja ću se obratiti institucijama i očekujem da one pokažu da su privržene vladavini prava", naveo je Pajtić.


On je dodao da se ne želi izjašnjavati o sadržaju razgovora, jer nema dokaze za to što je govorio u privatnom razgovoru.

Vojvođanski mediji podsjećaju da je Vučić nedavno optužio Lidiju Udovički i tvrtku "Continental Wind Partners" da su pokušali "reketirati" Srbiju preko vjetroparka.

Premda najavljen kao iznimno značajan za Srbiju, ministarstvo građevinarstva, prometa i infrastrukture poništilo je u lipnju 2014. dozvolu za izgradnju vjetroparka. Poništavanjem građevinske dozvole za izgradnju vjetroparka u Kovinu srbijanska vlada zaustavila je investiciju vrijednu 300 milijuna eura, prenijeli su tada mediji.

Pročitajte više