Predsjednik Zastupničkog doma planira se sastati s tajvanskom predsjednicom u SAD-u

Foto: EPA

Predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevin McCarthy planira se sastati s predsjednicom Tajvana u SAD-u u nadolazećim tjednima, što bi mogla biti zamjena za očekivano putovanje republikanskog političara na Tajvan koji svojata Kina, piše u ponedjeljak Reuters, pozivajući se na svoja dva izvora.

Anonimni izvori kažu da je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen pozvana da održi govor u Predsjedničkoj knjižnici Ronald Reagan tijekom puta kroz Kaliforniju u sklopu planiranog posjeta Srednjoj Americi te da će se McCarthy vjerojatno s njom sastati u SAD-u. Jedan od izvora kazao je da spomenuti sastanak u SAD-u, vjerojatno u travnju, ne isključuje nužno McCarthyjev posjet Tajvanu u budućnosti.

McCarthyjev ured nije odmah odgovorio na Reutersov upit, uključujući pitanje predstavlja li planirani sastanak pokušaj da se izbjegne podizanje napetosti s Kinom, koja je bila razljućena posjetom tadašnje predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu u kolovozu.

Kina: Angažmani dužnosnika SAD-a i Tajvana kršenje suvereniteta

Financial Times je prvi izvijestio o planovima za sastanak u Kaliforniji. McCarthy je u intervjuu za CNBC ranije u ponedjeljak odbio odgovoriti hoće li posjetiti Tajvan dodavši kako će obznaniti bilo kakve planove putovanja kada ih bude imao.

Četiri druga izvora - uključujući američke dužnosnike i ljude upućene u razmišljanja administracije SAD-a i Tajvana - ističu da nijedna strana ne želi da eventualni posjet McCarthyja poveća napetosti u Tajvanskom tjesnacu, dok se Tajvan priprema za predsjedničke izbore početkom sljedeće godine.

Kina smatra angažmane između dužnosnika SAD-a i Tajvana kršenjem svojeg suvereniteta. Čelnici Tajvana, uključujući Tsai, znali su proći kroz SAD prilikom putovanja do drugih zemalja, iako je vlast SAD-a općenito izbjegavala susrete s visokim tajvanskim dužnosnicima u Washingtonu.

Pročitajte više