Predsjedništvo SEI-a zabrinuto stanjem u Ukrajini

PREDSJEDNIŠTVO Srednjoeuropske inicijative (SEI) izrazilo je na sastanku u Portorožu u petak zabrinutost stanjem u Ukrajini koje je nastalo poslije nedjeljnih predsjedničkih izbora, a austrijski kancelar Wolfgang Schuessel nije isključio mogućnost ponavljanja drugog kruga izbora.

Od ukrajinskih vlasti očekuje se da će poštivati vladavinu prava i djelovati u skladu s demokratskim načelima, navodi se u izjavi predsjedništva SEI-a.

"Pozivamo sve uključene strane da pokažu suzdržanost i rade zajedno na postizanju mirnog rješenja kako bi se omogućilo da ukrajinsko društvo prevlada svoje podjele, kako bi krenulo naprijed i u potpunosti ostvarilo svoje europske inspiracije", navodi se u izjavi.

Na konferenciji za novinare nakon završenog plenarnog sastanka predsjednika SEI-a, austrijski kancelar Wolfgang Schuessel nije isključio mogućnost da bi izbore u Ukrajini trebalo ponoviti.

On je upozorio na velik broj prosvjednika protiv objavljenih rezultata kao i na izvješća o nepravilnostima. Rekao je da vjeruje u izvješće koje će o izborima dati OESS.

Pročitajte više