PREDSTAVA U ČAST STOTE OBLJETNICE ROĐENJA GERVAISA

U sklopu projekta Rijeka metropola čakavštine, kojim se nastoji popularizirati čakavska jezična baština sjevernog Primorja, večeras je u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku prikazana kolažna predstava "Drago Gervais: Štorija od jubavi ka traje". L

Predstava je priređena u godini obilježavanja stote obljetnice rođenja čakavskoga pjesnika i komediografa Drage Gervisa koji je rođen 18. travnja 1904. u Opatiji.

Osmišljena je kao kolaž sastavljen od dokumentarnog filma o Gervaisu i njegovu vremenu, glumačkog dijaloga iz njegove komedije Duhi, te performansa scensko-glazbene udruge Koraki. Autori predstave su Amir Muzur, Senka Baruška i Vlasta Sušanj Kapićela. Muzur je autor scenarija dokumentarnog filma, a dijalog iz komedije Duhi, izveli su glumci Zlata Perlić i Slavko Šestak.

"Rijeka - metropola čakavštine" projekt je koji je osmislila skupina čakavskih pjesnika - Radovan Tadej, Vlasta Sušanj Kapićela, Rajka Jurdana Šepić i Zdravka Žeželić -Alić, a poduprla riječka Turistička zajednica. Cilj je sačuvati govornu i etnološku baštinu iz okolice Rijeke i predstaviti je široj publici. U sklopu projekta dosad su predstavljeni drevni svatovski, mesopusni i drugi običaji nekoliko kvarnerskih mjesta, održane večeri čakavske sakralne poezije i drugi prigodni programi.

(Hina) xhšup yln

Pročitajte više