PREDSTAVLJEN 55. PRIX ITALIA ZA RADIO I TV

Ovogodišnja 55. radiotelevizijska smotra Prix Italia, koje će se održati od 13. do 20. rujna na Siciliji, započet će sastankom ministara kulture i komunikacija 28 europskih zemalja (15 članica EU i 13 kandidata), a završit će se sastankom direktora svih nacionalnih radiotelevizijskih postaja zemalja Sredozemlja, koji će dogovarati stvaranje mediteranske televizije, priopćeno je u Rimu u utorak. L

Na konferenciji za novinare u sjedištu talijanske radiotelevizije RAI u Rimu, koja je organizator smotre, jedne od najpoznatijih i najstarijih manifestacija te vrste, predstavljen je program Prix Italia na kojem će konkurirati 224 programa (80 radio, 111 televizijskih i 33 Web) iz 40 zemalja sa svih pet kontinenata.

Hrvatska Radio i Televizija konkurirat će s dvije radio emisije, "Otok Palagruža" i "Obnova. Komični sprovod prve fraze", te će biti u konkurenciji za posebnu nagradu nazvanu "Kumunikacija za život" s dramom "Život u Riu".

Emisije u konkurenciji koje će ocijenjivati sedam žirija, po tri za radio i televiziju i jedan za Web stranice na Internetu, obrađuju mnoge suvremene teme, a ima ih dosta koje se bave ratom i posljedicama rata na Balkanu.

Predsjednik Gran Prixa Frank Dieter Freiling sa ZDF-a, te glavni tajnik Carklo Sartori, direktor međunarodnog odjela RAI-a, rekli su kako će se pokrenuti inicijativa za uvođenje posebne oznake ili "markice kvalitete" koju bi dobili kvalitetni programi.

Gran Prix će se ove godine održati u sicilijanskim gradovima Catania i Siracusa.

Pročitajte više