Predstavljen časopis "Studia Croatica" posvećen Maruliću

´Marko Marulić odavno je čitan, voljen i štovan u Španjolskoj, a njegova je djela sakupljao i najveći španjolski bibliofil svih vremena Ferdinand Kolumbo, nezakoniti sin Kristofora Kolumba´, rekao je Francisco Javier Juez Galvez, priređivač posebnog broja časopisa ´Studia Croatica´, na španjolskom jeziku, posvećenoga ´ocu hrvatske književnosti´, što je predstavljen danas u Društvu hrvatskih književnika (DHK).

Marulića sam želio prikazati kao čovjeka, a ne samo kao velikog književnika, istaknuo je Galvez, ugledni španjolski klasični filolog, slavist i kroatist, kojega Bratislav Lučin voditelj splitskoga ´Marulianuma´ smatra ´jednim od najupućenijih i najdjelatnijih marulologa izvan Hrvatske´.

Po Galvezovim riječima zato se i bavio posebno Marulićevim sačuvanim pismima, među kojima je glasovita Poslanica papi Hadrijanu VI, pjesnička poslanica Franji Božičeviću sa Šolte i poslanica Katarini Obirtića, koja je sada prvi put prevedena na neki strani jezik.

Akademik Mirko Tomasović izrazio je zadovoljstvo što su u časopis uvrštene poslanice koje su postojale samo u hrvatskom izvorniku. Pohvalio je Galvezov rad, s obzirom da je prevodio sa starohrvatskog i čakavskog te zahtjevni epistolarni stil.

Podsjetivši da je Galvez prije tri godine objavio antologiju kojom je hispanofonim čitateljima predstavio Marulića, Tomasović je izrazio nadu da će on uskoro ponovo doći u Hrvatsku i predstaviti svoj prijevod ´Judite´ na kojemu radi.

Govoreći o Marulićevim latinskim tekstovima uvrštenima u ´Studiju Croaticu´, Gorana Stepanić naglasila je da je Galvez koristio arhaizme i druge forme kako bi bio što vjerniji izvorniku.

Ocijenila je da će časopis poslužiti znanstvenicima zbog korisne bibliografije i lociranja Marulićevih citata, ali isto tako poslužit će svim zainteresiranim čitateljima.

U časopis su uvršteni, među ostalim, uzorci španjolskih prijevoda iz 16. i 17. stoljeća: ´Pjesma o pouci Gospodina našega Isusa Krista obješenoga na križu´ te ulomci ´Evanđelistara´ i ´Pedeset priča´. Osim književnih djela tu su i marulološki eseji Ivana Slamniga, Lea Košute, Bratislava Lučina, Darka Novakovića i Mirka Tomasovića.

Dopredsjednik DHK-a Anđelko Novaković pročitao je tekst Bratislava Lučina ´Prekooceanki Marulić´ u kojem ističe zasluge uredništva časopisa s Jozom Vrljičkom na čelu za objavljivanje tematskoga broja ´Studia Croatica´.

Argentinski časopis ´Studia Croatica´, čiji je 145. broj u cijelosti posvećen Maruliću, izlazi 43 godine u Buenos Airesu. Namijenjen je u prvom redu hrvatskim iseljenicima koji su zaboravili materinji jezik, no s obzirom na raširenost španjolskog jezika u svijetu njegov je značaj još veći.

Pročitajte više