Predstavljen četvrti broj "Blatskoga ljetopisa"

Pred više stotina Blaćana i njihovih prijatelja, među kojima je bio i predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, večeras je u zagrebačkom hotelu "Panorami" predstavljen četvrti broj "Blatskoga ljetopisa".

O Ljetopisu (502 str.) su govorili ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice Josip Stipanov i profesor zagrebačkoga Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Tomislav Zdenko Tenšek.

"Ovaj zbornik svjedoči da kultura nije povlastica velikih urbanih sredina i da udaljenost ne znači izoliranost, a ponajmanje kulturnu", rekao je Josip Stipanov na predstavljanju.

Po njegovim riječima večerašnji odaziv predstavljanju novog broja Ljetopisa, koji je pun lokalnih informacija i podataka te pokazatelj kulturne zrelosti Blata, najbolje potvrđuje da Blato živi i izvan Blata.

Stipanov je pritom upozorio i na važnost lokalnih informacija za identitet u vremenu posvemašnje globalizacije.

Ljetopis, koji je pokrenut 1995., nazvao je skupnim pismom upućenim svim Blaćanima, publikacijom koja čini uzajamnu vezu onih koji su u Blatu i onih koji su otišli širom svijeta.

Govoreći o tematskim blokovima Ljetopisa, Stipanov je istaknuo da obljetnice, portrete i sjećanja imaju samo sredine s dugom poviješću i kulturom.

Tomislav Zdenko Tenšek osvrnuo se na priloge posvećene središnjoj temi Ljetopisa i najvažnijem događaju iz novije povijesti Blata - beatifikaciji bl. Marije Propetoga Isusa Petković.

Govoreći o značaju Papine propovijedi u prigodi beatifikacije, prilozima Emile Barbarić, Franka Oreba te o odjecima beatifikacije, objavljenim u Ljetopisu, Tenšek je napomenuo kako ga je Marija Propetog Isusa Petković, suvremeni plod svetosti hrvatskoga naroda, posebno povezala s Blatom.

Na predstavljanju su govorili i glavni i odgovorni urednik Ljetopisa Mladen Žuvela, urednik i tehnički urednik Branko Nadilo te Nikola Mirošević, predsjednik Društva Blaćana i prijatelja Blata u Zagrebu, koje je organiziralo predstavljanje.

(Hina) xmc ymc

Pročitajte više