Predstavljen EnterEurope - novi web-portal o EU

INSTITUT za međunarodne odnose u Zagrebu predstavio je u četvrtak novi webportal za pristup informacijama o Europskoj uniji na hrvatskom jeziku na kojem se mogu pronaći podaci o ustroju Europske unije, njezinoj povijesti, načinu funkcioniranja, svim politikama, državama članicama i onima koji to tek žele postati.

Portal EnterEurope, koji je dostupan na adresi www.entereurope.hr, pokrenuo je Europski dokumentacijski centar Instituta za međunarodne odnose iz Zagreba (IMO), uz financijsku potporu Njemačke zaklade za međunarodnu pravnu suradnju (IRZ) i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH (u sklopu i-Projekata).

Portal predstavlja najobuhvatniji servis te vrste u Hrvatskoj i jednu ulaznu točku za internetski pristup informacijama o Europskoj uniji i na hrvatskom jeziku a ne samo engleskom, kazala je voditeljica Odjela za europske integracije IMO-a Višnja Samardžija, ističući kao njegovu posebnu prednost linkove na više od stotinu baza podataka o Europskoj uniji.

Matthias Weckerling, direktor Njemačke zaklade za međunarodnu pravnu suradnju, koja je velikim dijelom financirala projekt, izrazio je nadu da će portal predstavljati značajan doprinos procesu priključenja Hrvatske Europskoj uniji.

Predstavljajući portal, voditeljica projekta Sandra Čar kazala je da je portal namijenjen svima - od pravnika, ekonomista, politologa i djelatnika državne uprave do novinara, studenata, istraživača, aktivista civilnih udruga i građana koji žele saznati više o Europskoj uniji. Pristup portalu slobodan je, bez pretplate i naplate korištenja, naglasila je.

Portal omogućuje virtualni "ulazak u Europu" nudeći brz i jednostavan pristup podacima o Europskoj uniji, njezinim institucijama i tijelima, aktivnostima, politikama, pravu, službenim publikacijama i dokumentima kao i o tekućim zbivanjima u kontekstu europskih integracija, priopćio je Institut za međunarodne odnose.

EnterEurope nudi pregled djelovanja Europske unije u svim područjima - poljoprivredne politike, prometa i energetike do znanosti, socijalne politike, zaštite okoliša i unutarnjeg tržišta s nizom dodatnih linkova na vanjske izvore informacija o odabranoj temi.

Portal također nudi pregled odnosa Republike Hrvatske i Europske unije, kao i izravan pristup dokumentima koji prate taj odnos od 1991. do danas.

Ključni dio portala je baza podataka e-POINT, koja omogućuje pristup pripremnim dokumentima, zakonodavstvu Europske unije, izvještajima i studijama, priopćenjima za tisak institucija EU, te statističkim i drugim izvorima s linkovima na cjelovite tekstove dokumenata.

Rubrika PANORAMA sadrži pak pregled najnovijih pripremnih dokumentata, pravnih akata, priopćenja za tisak i drugih odabranih izvora objavljenih u posljednjih 30 dana i razvrstanih u 20 tematskih područja s linkovima na cjelovite tekstove. Nudi se također i mjesečni elektronički bilten EUROSCOPE Plus.

Portal će se kontinuirano nadopunjavati novim sadržajima te će zainteresiranoj javnosti služiti kao ažuran i pouzdan vodič kroz obilje informacija o Uniji, navodi se u priopćenju IMO-a.

Europski dokumentacijski centar (EDC) dio je informacijske mreže Europske komisije osnovane ranih šezdesetih godina pri sveučilištima ili istraživačkim institutima u državama članicama Europske unije i izvan nje. Djeluje pri Institutu za međunarodne odnose u Zagrebu od 1991. godine temeljem odluke Europske komisije.

Pročitajte više