Predstavljen Gavranov roman "Poncije Pilat"

Treću knjigu iz biblijskoga ciklusa književnika Mire Gavrana roman "Poncije Pilat" predstavila je danas u Društvu hrvatskih književnika zagrebačka naklada Mozaik knjiga.

O knjizi su govorili akademik Tonko Maroević, urednik knjige Zoran Maljković i autor Miro Gavran.

Gavran u svom romanu daje dodatnu komponentu u razumijevanju biblijskoga zapleta sudbine Poncija Pilata, napomenuo je Maroević i dodao kako Gavranov Pilat, premda sam nije sotona, podsjeća na Papinijev motiv đavla koji bi i sam trebao biti spašen u ime Kristove ljubavi.

Svaki naraštaj bi trebao iznova ispisati aktualnu i suvremenu biblijsku povijest, istaknuo je Gavran i dodao kako je Poncije Pilat možda najaktualniji lik suvremenoga čovjeka.

Drugo je pitanje, je li to dobro ili nije, napomenuo je autor.

Roman "Poncije Pilat" (153 str.) prati Pilatov život od rane mladosti pa sve do desete godine nakon Kristova razapinjanja, piše nakladnik na omotu knjige i dodaje kako je Gavran progovorio o moralnim i životnim dvojbama značajnim za ljude bez duhovnog uporišta.

Pogovor knjizi napisao je Mladen Urem.

Miro Gavran (1961.) je suvremeni hrvatski književnik. Piše prozu i drame, a romanom "Poncije Pilat" zatvorio je svoju biblijsku trilogiju sastavljenu od romana "Judita" i "Krstitelj".

(Hina) xmk ymc

Pročitajte više