Predstavljen "Izvještaj": Manjine u hrvatskoj"

CENTAR za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć iz Vukovara i londonski Minority Rights Group International (MRGI) predstavili su danas "Izvještaj Manjine u Hrvatskoj", koji na kratak i sveobuhvatan način donosi povijesni pregled te razmatra položaj manjina u Hrvatskoj.

Po riječima predsjednika Centra za mir Ljubomira Mikića, nacrt Izvještaja načinio je prije tri godine Siniša Tatalović, a Izvještaj je krajem prošle godine objavljen u Londonu na engleskom jeziku.

Nakon uvodnih razmatranja, izvještaj donosi povijesni pregled položaja manjinskih zajednica. Izvještaj obrađuje i općeniti pojam ljudskih prava, problem povratka izbjeglica i raseljenih osoba, vjerska prava, toleranciju i niz drugih pitanja.

U zaključnom dijelu obrađuju se pitanja vezana za približavanje Hrvatske Europskoj uniji. U objavljenim preporukama upozorava se kako je primjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina najrelevantniji dokument o tom pitanju, Hrvatska se poziva na suradnju sa sudom u Haagu, poticanje međuetničke suradnje kao i promicanje prava Roma. Problem povratka izdvojen je kao jedan od gorućih problema, a preporuka hrvatskoj Vladi je da uvažava sugestije savjetodavnog odbora Vijeća Europe. U zaključcima se ističe kako bi Europska unija trebala osigurati da manjinska prava postanu dio sporazuma o partnerstvu potpisanom s Hrvatskom.

Neki detalji Izvještaja danas više nisu relevantni, jer se od kraja prošle godine puno toga promijenilo u političkom životu Hrvatske, upozorio je Mikić.

(Hina) xkt ysšh

Pročitajte više