Predstavljen Mohorovičićev "Istarski limes"

Žminjski nakladnik Čakavski sabor predstavio je danas u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu dvosveščanu knjigu akademika Andre Mohorovičića "Istarski limes".

O knjizi su govorili akademici Ante Vulin, Boris Magaš, Petar Strčić, Andrija Mutnjaković te u ime nakladnika predsjednik Čakavskoga sabora Aleksa Ladavac.

Mohorovičić je kao intelektualac i ljevičar imao istančan osjećaj za socijalnu pravdu, napomenuo je Magaš prisjetivši se kako je Zagreb u Kraljevini Jugoslaviji bio lijep i kulturan grad. On je podsjetio kako je Mohorovičić više puta čitao "Kapital", a svojom "dijalektičkom analizom relevantnih elemenata" upotpunjavao marksističku estetiku.

Mohorovičić je utvrdio kako se hrvatska graditeljska narodna umjetnost protezala iz Dalmacije preko Kvarnerskih otoka sve do sjeverozapadnih granica Istre, napomenuo je urednik knjige Mutnjaković i dodao kako istarski limes zapravo znači granicu do koje se prostire hrvatski etnički i državni prostor.

Dvosveščana knjiga "Istarski limes" (I. sv. 278 str. i II. sv. 266 str.) u pet poglavlja sadrži autorova razmišljanja i obradbu, estetsku valorizaciju ruralnih arhitektonskih objekata i naselja u Istri, arhitektonskih oblika i njihovoga etničkog identiteta.

Andre Mohorovičić (1913.-2002.) bio profesor Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, dopredsjednik Akademije i tajnik njezina Razreda za likovne umjetnosti.

(Hina) xmk ymc

Pročitajte više