Predstavljen nacionalni Program poticanja poduzetništva

Nacionalni program poticanja poduzetništva predstavio je danas u Zadru predstavnicima lokalnih vlasti ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, a zatim je sa zadarskim županom Ivom Grbićem potpisao Ugovor o provedbi projekta tog ministarstva pod nazivom "Lokalni projekti razvoja poduzetnik".

U prigodi potpisivanja tog ugovora ministar Vukelić rekao je da je taj projekt poticajan i zanimljiv mnogim poduzetnicima, osobito u turizmu, jer predviđa kamatnu stopu od 2 do 4 posto.

Fond za poticanje i kreditiranje poduzetništva iznosi 72 milijuna kuna, ali to nije konačna svota, istaknuo je ministar Vukelić. Ako bude dobrih projekata, financijska sredstva za kreditiranje poduzetništva neće biti ograničena, izjavio je on.

Po riječima ministra Vukelića, ministarstvo je prepoznalo potrebu financijske pomoći poduzetnicima, ali i jedinicama lokalne samouprave u otvaranju poduzetničkih zona.

Zadarski župan Ivo Grbić istaknuo je da je 18 jedinica lokalne samouprave Zadarske županije zainteresirano za otvaranje 72 poduzetničke zone.

U nastavku današnje svečanosti ministar Vukelić je rekao da su sve hrvatske županije prihvatile taj projekt kreditiranja poduzetništva, osim grada Zagreba koji, ustvrdio je ministar, očito ima problema u funkcioniranju. Kasnije je na upite novinara ministar objasnio da je vjerojatno riječ o nesporazumima između dviju vladajućih stranaka u gradu Zagrebu.

Ministar Vukelić naglasio je kako je jasna vladina politika sa snažnom orijentacijom na poticanje poduzetništva. Obećao je da će Ministarstvo gospodarstva Vladi uputiti prijedlog da se jedinicama lokalne samouprave podjele zemljišta za poduzetničke zone. S početkom iduće godine želimo početi sa što više radova u poduzetničkim zonama, istaknuo je ministar.

Nakon potpisivanja ugovora ministar Vukelić održao je i tribinu o istoj temi za poduzetnike i predstavnike jedinica lokalnih samouprava.

(Hina) ximar ymć

Pročitajte više