Predstavljen priručnik o aditivima

PRIRUČNIKOM "Što se krije iza ebrojeva" željeli smo ljudima pružiti informacije o aditivima koji se dodaju prehrambenim proizvodima te im prikazati što o njima kažu neki znanstveni radovi, a na potrošačima je kako će se prema tim proizvodima odnositi, istaknule su na današnjem predstavljanju priručnika autorice Dada Lerotić i Ivana Vinković Vrček.

Izdavač priručnika je Udruga za demokratsko društvo, čije su autorice članice, a izdana je u sklopu biblioteke "Mala škola demokracije" u 500 primjeraka.

Dada Lerotić istaknula je kako je prvi Pravilnik o prehrambenim aditivima u nas donesen 1988. godine, a hrvatski potrošači sa zakašnjenjem od 20 godina u odnosu na neke europske zemlje, poput Njemačke, imaju prilike na jednom mjestu pročitati što se krije iza e-brojeva kojima se označavaju aditivi.

Priručnik obrađuje oko 300 različitih aditiva koji se nalaze u hrvatskom Pravilniku o prehrambenim aditivima, pri čemu su autorice označile crvenom bojom aditive za koje smatraju da kod potrošača trebaju izazvati oprez.

Autorice priručnika smatraju da nisu dovele u pitanje važeći Pravilnik, kojim su se u radu rukovodile, te da nije riječ o neutemeljenim i neprovjerenim napisima o ugroženosti zdravlja potrošača, kako je to jučer u priopćenju ustvrdio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

HZJZ je istaknuo da se o uporabi aditiva trebaju očitovati stručnjaci te da je njihovo korištenje u Hrvatskoj u skladu s propisima EU-a i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Autor predgovora Valerij Vrček dodao je kako potrošači imaju pravo na kritično stajalište i opravdani oprez, pogotovo jer je od 1998. do danas s popisa dopuštenih aditiva u Hrvatskoj skinuto njih 20.

(

Pročitajte više