Predstavljen program edukacije za gluhe žene

MINISTARSTVO obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti financirat će s 243.000 kuna projekt "Edukacija i savjetovanje za samozapošljavanje gluhih žena" koji provodi nevladina organizacija Centar za žene Rosa.

Cilj tog jednogodišnjeg projekta jest edukacija i davanje potpore gluhim ženama koje imaju ideju i sposobnost da pokrenu vlastiti obrt ili poduzeće i tako riješe svoje egzistencijalne probleme.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor rekla je danas kako je osmišljavanje programa za zapošljavanje žena važan zadatak Vlade budući da žene čine gotovo 60 posto nezaposlenih u Hrvatskoj.

Žene se na tržištu rada susreću s problemom pronalaska posla, potplaćenošću i nasiljem na radnom mjestu, a posebice su tome izložene žene s invaliditetom, naglasila je Kosor.

Koordinatorica Centra za žene Rosa Slavica Kušić rekla je da će u godinu dana edukaciju proći 36 gluhih žena. Program se sastoji od usvajanja novih tehnologija i učenja poslovnih vještina kako bi se žene ohrabrile da krenu u poduzetničke vode.

U sklopu programa predstavljena su i četiri spota pod nazivom "Gluhe smo, ali sposobne" za čije će emitiranje na HTV-u Centar Rosa pokušati prikupiti novac putem sponzora.

Prema podacima Saveza gluhih, u Zagrebu žive 932 gluhe osobe, od kojih je 50 posto žena. U Hrvatskoj, po procjeni Svjetske zdravstvene organizacije, živi 60.000 osoba oštećena sluha.

Pročitajte više