Predstavljen program stipendiranja kadeta za potrebe Oružanih snaga i MORH-a

Program stipendiranja kadeta na visokim školama za potrebe Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH, "Kadet 2003", predstavljen je danas novinarima u Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" u nazočnosti ministrice obrane Željke Antunović. L

Ministrica Antunović istaknula je obnovu ljudskih potencijala kao najvažniji i najosjetljiviji dio svakog obrambenog sustava, ocijenivši da do sada nije bilo redovitog planiranog pritjecanja kandidata za obrazovanje u Oružanim snagama. "Želimo krenuti s tim projektom već iduće školske godine (na jesen) kako bi mladi ljudi što prije ušli u obrambeni sustav i zamijenili one koji iz njega izlaze", rekla je ministrica.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera general bojnik Slavko Barić procijenio je da će prvi kadeti nakon obrazovanja ući u sustav obrane za četiri do pet godina. Ocijenio je da je model školovanja koji je predložila stručna skupina pogodan za sve rodove vojske.

Svrha je takvog civilno-vojnog školovanja popuna OS školovanim časnicima sposobnima odgovoriti na zahtjeve 21. stoljeća i kompatibilnost s obrazovnim sustavima euroatlantskih integracija kojima težimo, naglasio je Barić.

Program obuhvaća mlade s područja cijele Hrvatske na civilnim fakultetima od prve godine do završetka studija, a provodi se po modelu civilno-vojnog obrazovanja, odnosno polaznici uz program odabranog fakulteta pohađaju i propisane vojne predmete i tabore. U akademskoj godini 2003./04. programom će biti obuhvaćeno najmanje 100 kadeta. Nakon završetka školovanja polaznici će steći civilno zvanje i preduvjete za časnika OS RH, odnosno nakon završetka fakulteta pohađanje temeljne časničke izobrazbe i čin poručnika. Također im je osiguran posao i nastavak vojne karijere, a priznato im je odsluženje vojnog roka.

U okviru programa "Kadet 2003" polaznicima se nudi internatski smještaj u sklopu zagrebačke vojarne "Sjenjak" i splitske "Lore", osigurani su im prehrana i besplatni udžbenici. Imaju pravo na mjesečnu stipendiju koja za prvu godinu studija iznosi devet posto mjesečne bruto plaće u RH, a za svaku sljedeću godinu studija njezin se iznos uvećava za dva posto. Prosječna je cijena školovanja kadeta oko 40 tisuća eura.

Promidžba programa "Kadet 2003" provodi se u dvjestotinjak srednjih škola na području cijele Hrvatske od 7. do 22. svibnja ove godine.

(Hina) dm mć

Pročitajte više